Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Български ритми

 

Ансамбъл “Шумен” с главен художествен ръководител Катя Кайрякова покори сърцата на публиката по време на Фестивала на щастието в град Синоп, съобщи пресаташето на Община Шумен Роза Енчева, която пътува с шуменските танцьори за Фестивала на щастието в черноморския град. Ансамбълът беше поканен да открие фестивала. Момчетата и момичетата от Шумен поведоха празничното дефиле, което премина през централните улици на града. Шествието, към което се присъединиха участниците във фестивала, много жители и гости на Синоп, беше посрещнато пред паметника на основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк до пристанището, а час по-късно започна и концертната програма на нашия ансамбъл. В четири композиции бяха представиха песни, музика и танци от различни фолклорни области на България. Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти от многобройните зрители, сред които имаше и български изселници от Шуменско и Новопазарско. Магията на българската ритми, насторението на народните танци и песни, пъстротата на красивите пирински, шопски, добруджански и тракийски носии създадоха неповторима празнична атмосфера в първия ден на фестивалните дни в Синоп.

По покана на турската страна сред официалните гости бяха заместник-кметът на община Шумен инж. Боян Тодоров, председателят на Надзорния съвет на “Алкомет” АД и на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара със седалище в Шумен Фикрет Индже. По-рано те бяха посрещнати от заместник-кмета на Синоп Исмет Дамароглу и Дериа Кьокдемир, председател на сдружението “Обединени сили”, което организира фестивала. “Щастливи сме да ви посрещнем в нашия град. Синопчани са много сърдечни и открити хора. Ние вярваме, че любовта е чувството, което има силата да ни обединява и да ни прави щастливи. Сигурно заради това никак не е случайно, че за  поредна година в нашите национални проучвания жителите на града се самопределят като най-щастливите хора в държавата,” каза в приветствието си артистичният ръководител на събитието Волкан Атълган.

 

Заместник-кметът на Шумен Боян Тодоров благодари за гостоприемството и за топлото посрещане. Той сподели, че добрите междусъседски отношения са само в полза на хората от двата града и реална предпоставка за реализиране на съвместни културни прояви. Фикрет Индже също поздрави участниците. Той изрази своето лично убеждение, че като представител на бизнеса е много важно да подкрепя социални и културни проекти, които да допринасят за развитието на обществото.

 

Синоп е едно от най-красивите места по Северното Черноморие на Турция. Град с дух. В древността е бил хетско пристанище, по-късно през 7 век преди Христа се превръща в гръцка колония заедно с Одесос и Месембрия. За кратко става столица на Понтийското царство, след което Гай Юлий Цезар го прави римска колония, а после е завладян от византийците и селджукските турци. По време на Кримската война руснаците печелят Синопската битка, а през 18-20 век градът е вилает от Османската империя. Градът е родното място на древногръцкия философ Диоген, чието рождено име е Диоген Синопски. Разположен е на полуостров, с много красиви пейзажи наоколо от планини и великолепни гледки към морето. Населението му е около 50 хиляди, но тъй като в непосредствена близост са изградени няколко туристически комплекса, през активния летен сезон стига до 250 000 души.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *