Подкрепяте ли пилотите от „Граф Игнатиево“?
Да

or

Не
гласували: 131

На „Кристал“ и в Мараш

.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия и годишнина от създаването на първия полеви лагер на Българската армия в село Мараш честваха днес военни и граждани в Шумен. Тържественото отбелязване започна на пл. Кристал с венци пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

„На тази дата българската нация доказва, че има желание, воля и готовност за свободна и обединена България, каза в словото си началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов и добави азбучната истина, че когато сме единни и стоим на страната на правдата, няма невъзможни неща.

След това цялата воинска част, командирите, както и ръководството на община Шумен се насочи към с. Мараш. Там се състоя военен ритуал пред паметната плоча в местността Марашката кория. Деканът на факултета полк. Сашо Евлогиев припомни историческата роля на местността в събитията, довели до Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В ранната есен на 1885 г. българската войска начело с княз Александър Батенберг са на учебни стрелби в корията. Само за една седмица – от 23 до 30 август по стар стил, при княза идват две делегации, изпратени от Пловдив, където е седалището на българския таен Централен революционен комитет за обединението на България. Пратениците молят княз Батенберг да подкрепи и оглави Съединението. След дълги спорове и увещания князът приема. От Марашката кория, придружаван от втори конен Шуменски полк, Батенберг се отправя към Пловдив, където провъзгласява Съединението на страната.

Коментари

Няма коментари по темата.