Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

На “Кристал” и в Мараш

.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия и годишнина от създаването на първия полеви лагер на Българската армия в село Мараш честваха днес военни и граждани в Шумен. Тържественото отбелязване започна на пл. Кристал с венци пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

“На тази дата българската нация доказва, че има желание, воля и готовност за свободна и обединена България, каза в словото си началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов и добави азбучната истина, че когато сме единни и стоим на страната на правдата, няма невъзможни неща.

След това цялата воинска част, командирите, както и ръководството на община Шумен се насочи към с. Мараш. Там се състоя военен ритуал пред паметната плоча в местността Марашката кория. Деканът на факултета полк. Сашо Евлогиев припомни историческата роля на местността в събитията, довели до Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В ранната есен на 1885 г. българската войска начело с княз Александър Батенберг са на учебни стрелби в корията. Само за една седмица – от 23 до 30 август по стар стил, при княза идват две делегации, изпратени от Пловдив, където е седалището на българския таен Централен революционен комитет за обединението на България. Пратениците молят княз Батенберг да подкрепи и оглави Съединението. След дълги спорове и увещания князът приема. От Марашката кория, придружаван от втори конен Шуменски полк, Батенберг се отправя към Пловдив, където провъзгласява Съединението на страната.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *