Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Дървата са кът

758 човека са подали от началото на годината до момента молби за снабдяване с дърва от Държавно горско стопанство Шумен. От заявките се вижда, че хората искат да получат 6 775 кбм дърва за огрев.

За първите 8 месеца на годината от ДГС-Шумен са раздали 4 000 кбм дървесина в Шумен и около 3 700 кубика в селата на общината. В момента стопанството продава добитата дървесина по 54 лева за кубик от временен склад в гората, а при доставка до адрес цената е 66 лева.

“Количествата, които шуменци очакват да им бъдат доставени, надхвърлят плана, който изпълняваме, и затова има известно забавяне при изпълнението на поръчките. В момента возим дървата на хората, които са подали молби в средата на януари миналата година”, обясни директорът на ДГС-Шумен инж. Младен Манев.

Той каза, че тази година няма да бъдат изпълнени молбите на всички, които са заявили дърва през 2016 г. “В началото на годината все още имахме 118 молби за 1 089 кубика от 2015 г., които не бяхме изпълнили. Едва като приключихме с тях, започнахме да караме заявените количества за 2016 г., които са 1 189 за 10 547 кбм”, допълни инж. Манев.

Той обясни, че дървесината за населението на град Шумен се добива основно от територията на Шуменското плато, като хората могат да получат дърва за горене и от други територии, но повечето отказват, защото транспортните разходи завишават крайната цена. Изпълняването на заявките за доставяне на дърва за огрев продължава и в момента по реда на подаването на молбите в ДГС-Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *