Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Шуменските потайности

Бившият председател на Общинския съвет в Шумен от листата на СДС Асен Георгиев е бил агент на Държавна сигурност по линия на Второ главно управление. Това става ясно от Решение 2-1037 на Комисията по досиетата, с което е обявена проверката на кметове, заместник-кметове, секретари на общини и общински съветници. Георгиев е бил вербуван от бъдещия шеф на служба “Сигурност” Тошо Тотев по времето, когато Тотев е бил още ст. лейтенант. Вербовката е станала през 1979 и по онова време Асен Георгиев е бил на 29 и е носил агентурния псевдоним “Панчев”.

В “шуменския списък” има истински перли. Сред тях е видният литературен критик и учредител на СДС в Шумен Иван Карадочев. Карадочев е бил вербуван от ДС през 1981 година от офицера Пламен Данев и е бил агент “Траянов” на VI управление на ДС. С протокол от 25 януари 1990 година материалите на агент “Траянов” са унищожени. На 1 октомври същата година Карадочев е назначен за член на Временния изпълком, кметската тричленка, управлявала до 13 октомври 1991 година до провеждането на първите демократични избори. През 1988 година агент “Траянов” участва в създаването на Клуб за подкрепа на гласността и преустройството.

Сред обявените имена  присъства и името на друг член на временната управа и заместник-кмет на Шумен д-р Стоян Джамбазов. Джамбазов, както и Асен Георгиев е бил агент на Тошо Тотев по линия на ВГУ и е бил вербуван през 1976. Псевдонимът му е бил “Антонов”. Работното му дело е унищожено три дни след това на Карадочев. И на 1 октомври също става член на временния изпълком като секретар на общината, а от 1991 до 1995 е и заместник-кмет. Комисията разполага с документи за принадлежност на д-р Джамбазов към органите и след 1989 година.

За родината и за нейните служби под агентурното име “Андреев” е работил Стою Стоев, който беше общински съветник от СДС и НДСВ в периода от 1999 до 2007 година. Стоев е бил вербуван от Тодор Трендафилов през 1977 година.

Ето и останалите имена. Божидар Чернев – седесар и бивш шеф на просвета, агент Бакалов. Васил Василев – член на ИК на ОбНС до 1990 година, щатен служител на ДС. Върбан Върбанов, псевдоним Евтимов, агент и секретен сътрудник вербуван от Тошо Тотев, ръководен от Тотев, Румен Славов и Владимир Иванов и Деян Тушев. Върбанов е бил общински съветник от 1991 до 2003 година. Гичо Христов, общински съветник от Българския бизнесблок, агент “Павлов”. Вербовчик – Младен Кожухаров. Работил за ДС по линия на управление II. Агент Дичев е бил псевдонимът на бившия кмет на Градище Гюнай Тефиков, работил по линия на управление VI. Предшествненикът му на кметския пост Петър Пейчев също е бил от службите и се е водел информатор на ДС с псевдоним Стоянов.

Щатен служител, началник на ДС и директор на РД на МВР в Шумен е бил Иван Велинов, общински съветник до 1990. Разузнавач и сътрудник на военното разузнаване е бил бившият кмет на Средня Йордан Йосифов. Като явочник излиза името на общинския съветник до 1990 година Йордан Жечев. Общинският съветник от същия мандат Коста Георгиев е бил информатор с псевдоним Василевски. Псевдоним Еделвайс в службата си за ДС в Коларовград е носил бившият кмет на Друмево Нено Ненов. Общинският съветник до 1990 година Николай Върбев е бил щатен служител на военното разузнаване. Пазаря и Басриев се е водил в архивите на ДС бившият агент и бивш общински съветник Осман Исмаилов. В решението фигурира и името на бившия общински съветник Петър Атанасов като агент Чанков.

Агенти са били още Рахим Рахим, Сали Осман, и Фани Инджева. Румен Славов, общински съветник до 1990 година е бил пък щатен служител на ДС.

Коментари

  • еикшщсщ септември 7, 2017 в 11:36 am

    и какво от това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *