Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

155 ги няма

155 деца, родени през 2010 година и подлежащи на обучение в 1 клас не се намират на адресите си в община Шумен, на които са регистрирани в системата ГРАО. Цифрата излезе покрай обясненията на заместник-кмета Найден Косев за готовността на общинските училища за новата учебна година. На 15 септември училищния праг за първи път ще прекрачат 769 първолаци, което е с 50 по-малко в сравнение с учебната 2016/2017 година.

 

“Родените през 2010 година, които са подлежащи за обучение в 1 клас и, които фигурират в данните на ГРАО са 924, само 769 се намират на територията на общината и родителите им са подали заявления за обучение в 1 клас.” – каза пред репортери Косев.

 

Учебната година в общината ще стартира в мрежа от 18 общообразователни и едно професионално училище. Очакваният брой на учениците е 8 530 души – толкова, колкото предвидила общинската администрация в края на миналата година, а броят на паралелките е 381. Като успех в своя ресор Косев коментира намаляването на броя на маломерните и слетите паралелки. През тази година ще има само една слята паралелка в ОУ “Панайот Волов” в село Мадара и 23 самостоятелни маломерни паралелки. За сравнение през м. г. броят на паралелките с деца под допустимия минимум е бил 30, а обучение е провеждано и в пет слети маломерни паралелки.

 

Продължава интересът към центровете за личностно развитие. Там ще се обучават 2200 ученици, 220 деца ще приютят пък двете средношколски общежития. Между двете учебни години бяха слети в едно Обединената школа по изкуствата и Общинският детски комплекс. Директор на новата структура остана Павлинка Марева. Заместник-кметът Найден Косев обясни, че за поста й на директор на центъра за личностно развитие ще бъде обявен конкурс.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *