Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Вълчев пак на съд

Юлиян Вълчев, сн.: Топновини

Бившият шеф на държавната фирма “Напоителни системи” в Шумен инж. Юлиян Вълчев отново е предаден на съд, съобщава пресслужбата на Апелативната прокуратура. Първият път в обвинителния акт на шуменската окръжна прокуратура имаше едно обвинение, а сега са три.

В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление Юлиян Вълчев не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество, от което последвала значителна щета за предприятието (по чл. 219, ал. 3 във ал. 1 от НК).

Второто обвинение е, че като ръководител на предприятие нарушил или допуснал да се извърши нарушение на правилата, установени със специален закон за запазване на рибата и другите водни организми (чл. 239, ал.1 от НК). Използването на служебното му положение, за да набави за другиго противозаконна облага по чл. 283 от Наказателния кодекс, е третото повдигнато обвинение срещу Вълчев.

От началото на август до 13 септември 2013 г. в землищата на с. Михайловски и с. Памукчи при условията на продължавано престъпление предаденият на съд не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и Закона за водите.
Юлиян В. наредил на пазача да изпусне водата на язовир “Нови Пазар 1”, който се намира в землището на с. Стоян Михайловски и с. Памукчи, за да бъде извършен стопански риболов. Така умишлено е причинил на предприятието вреди за 470 411 куб. м на стойност 49 003 лева е извършено умишлено. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 г.
Обвиняемият е улеснил наемателя на цитирания язовир – “Алгеа Индъстри” ЕООД от Девня, в организирането на стопански риболов на толстолоб. Юлиян В. се включил в логистиката за намиране и склоняване на работници, които да ловят риба с гриб, за заплащане за труда им, товарене на уловената риба в микробуси на изкупвачите, претеглянето на улова на брега на язовира, продажбата й, включително приемане на сумата за продадената риба и предаването и на управителя на фирмата Денислав Стефанов. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или „Пробация“, както и глоба от 100 до 300 лева.

Прокуратурата ще доказва, че по същото време Вълчев в качеството си на длъжностно лице е използвал служебното си положение, за да набави на „Алгае индъстри“ ЕООД близо 30 000 лева. Това е противозаконна облага от стопанския риболов на толстолоб.

Този обвинителен акт е втори срещу бившия шеф на Напоителни системи. До него се стигна, след като Апелативният съд във Варна върна на прокуратурата делото, по което беше оправдан. Съдебният процес започва на 18 септември 2017 г. в Шуменския окръжен съд.

Коментари

  • коко септември 5, 2017 в 1:04 pm

    до 3 години или „Пробация“, както и глоба от 100 до 300 лева. – ще умра от смях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *