Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 165

90 дка пепелище

.

90 декара борова гора са изгорели днес в голям пожар на територията на преславското държавно горско стопанство, съобщи директорът на стопанството инж. Янко Йорданов, цитиран от пресцентъра на СИДП.

Огънят е тръгнал в 9,30 часа сутринта от запалена суха трева край село Ловец. Изгорели са 1 000 декара треви и храсти, като около 15,30 часа огънят се е прехвърлил и в боровите култури в съседство. В потушаването на пожара са се включили горски служители от стопанствата във Върбица, Смядово, Шумен и Попово, 6 пожарни коли и екипите им, 12 души от доброволческия отряд към община Велики Преслав и хората от съседните на Ловец села.

Инж. Янко Йорданов в средата

“Пожарът беше комбиниран – върхов и низов, като пораженията са много големи. Успяхме да потушим огъня преди броени минути, но оставаме тук да дежурим с два екипа от ДГС-Преслав”, каза инж. Йорданов. Според него опасността от нови огнища остава и през следващите 3-4 дни в района постоянно ще има екипи за наблюдение.

“Искам да благодаря на колегите от всички стопанства, които се отзоваха още в началото на пожара, на всички огнеборци, на доброволческия отряд и на хората от десетте села до Ловец, които ни помагаха през цялото време. Без общите ни усилия загубите щяха да бъдат много по-големи”, категоричен е директорът на ДГС-Преслав инж. Янко Йорданов.

Той отново припомни, че огън може да се пали само на определените места, а хората, които станат свидетели на пожар в горските територии, трябва да подадат сигнал на телефон 112.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *