Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

“От ръката тревненска”

„От ръката тревненска” е новата временна изложба в Регионалния исторически музей – Шумен, с която гостува Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Акцент в експозицията са художествените занаяти дърворезба, иконопис и архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в.

Представени са и занаяти, в които тревненци имат принос – розопроизводство (Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло), казаслък (декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван от ХVII в.), куюмджийство (наред с традиционните накити и църковна утвар, в града са сечени и монети), мутафчийство (занаят, при който именно в планинското селище се прави опит да бъде механизирано производството).

Изложени са също оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия. Представена е и възстановка на зографска работилница.

Настоящата експозиция е реализирана след участие в сесия за частично финансиране на проекти в областта на музейното дело и изобразителните изкуства на тема „Подготовка на временни експозиции и образователни програми” на Министерството на културата. Тя бе отличена по време на седмото издание на Панаира на музейните изложби в Русе през изминалата година в категория „Самостоятелна изложба за мобилна изложба“. Също тогава бе наградена и експозицията „Точно и навреме“ или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери“ на РИМ – Шумен за партньорство с местните публики, дарители и институции.

Изложбата на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна може да бъде разгледана от утре, 17 август, до средата на следващия месец.

(прессъобщение на Регионалния исторически музей)

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *