Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 303

Пристанище на Шумен

Котвата

Кап. Никифор Герчев

Ансамбълът около скулптурата на Тодор Колев в шуменската Градската градина ще бъде допълнен с истинска котва – отправка към известния лаф на знаменития шуменец “Варна, пристанище на Шумен”.

Котвата вече е в склад на общината и е дарена от 80-годишния капитан далечно плаване Никифор Герчев, съобщи за Шмоко.бг кметът Любомир Христов. Разрешение за допълнителния елемент, който ще бъде поставен в градинката зад паметника, е дал и авторът на паметника доц. Младен Младенов.

Още по време на предизборната кампания кметът Любомир Христов поискал от контраадмирал Пламен Манушев, сега депутат от ГЕРБ, да му обещае, че ще му намери една котва за Градската градина.

Контраадмиралът си удържал на думата и се обадил на свой приятел – капитан далечно плаване Герчев, който по време на активната си служба участвал в спасителни операции за вадене и спасяване и е дойен на корабното спасяване у нас. Морският вълк имал трофеи от различни акции. Един от тези трофеи е и котвата, която вероятно е била на борда на кораб, произведен в Съветския съюз през 1978 година.

Капитан Герчев много се зарадвал, че котвата ще бъде “хвърлена” в Шумен, защото оттук били корените му, тук бил роден дядо му, който навремето пък бил капелмайстер на оркестъра в Разград. Преди време Герчев дари и котвена верига за паметника в памет на осемте български жертви от кораба Титаник, тръгнали през океана от троянското село Гумощник.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *