Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 303

Тест драйв

Тест на техника за машинно почистване на улиците направи пред кметския екип и експерти общинското предприятие „Чистота“. Целта на демонстрацията беше да се видят в работна среда възможностите на предлаганите на пазара машини и да се прецени доколко ще са подходящи за почистването на Шумен.

„Поканихме фирма „Екосол“ безплатно да ни демонстрира техника, от която ще имаме нужда когато поемем обслужването на половината, а впоследствие и на целия град.“ – обясни струпването на машините в градската градина директорът на „Чистота“ Евгений Цанков.

От „Екосол“ се бяха подготвили за презентацията с компактна мотометачка на фирмата Hako. Представител на компанията обясни, че различните модули, които се прикачват като инвентар върху Hako Citymaster позволяват метене, косене на трева, почистване на сняг, включително с роторен снегорин, миене и оросяване, опесъчаване и разпръскване на пясък, сол и солен разтвор.

Мотометачката трябваше да се справи с участък, който не е метен специално два дни, но се оказа, че листата я „задавиха“, а след нея остана ивица с боклук. „Тази алея беше изметена до асфалт, днес има една педя листа, сега сме 10 август, почти средата на август, все по-зле ще става до края на есенния период. Ще коментираме с г-н Христов нуждата от техника и възможностите за закупуване и финансиране. Преди да купим техника искам да я тествам и да се убедя на 100 процента както аз, така и кметската администрация, че това ни е нужно и да си защитим качествено исканите пари, а не да купуваме техника, която да държим на склад. От това което видяхме на място като работа на мотометачката стигаме до извода, че не удовлетворява нашите нужди, трябва ни по-голяма машина, с по-голям капацитет.“ – коментира Цанков.

Затова пък демонстрацията на МАН с монтирана водоноска с помпа за миене на улиците на дюзи и с маркуч предизвика възторг у случайните минувачи в градската градина, у експертите и видимо се хареса и на кмета Любомир Христов и заместника му инж. Боян Тодоров.  Базовата версия на цистерната-миячка е 90 хиляди евро. В кметството още не са правили точен разчет за парите за техника, които ще включат в бюджета за идната година. Покупките за догодина ще станат ясно като се видят сметките вкрая на годината, а освен това общината ще се опита да финансира купуването на миещи автомобили и по линия на екоминистерството по програма за за намаляване на запрашеността.

„Нашата задача е да поемем половината град до края на годината. След като изкараме един пълен сезон ще имаме яснота какво ще ни е необходимо за поддържането на целия град.“ – коментира шефът на ОП „Чистота“.

Към момента предприятието разполага с три нови боклукчийски камиона за казани тип „бобър“ с шаси на „Мерцедес“, с една водоноска, самосвал и фадрома за сметището, купени след обществена поръчка от Община Шумен.

От месец общинското предприятие е поело метенето като поддържа централната градска част  и пешеходните алеи в парковете в центъра и в градската градина. „Искаме да затворим карето и да поддържаме района от площад „Оборище“ до градската градина и от бул. „Симеон Велики“ до бул. „Славянски“ – обясни Евгений Цанков.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *