Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 368

Из дис лав? ;-)

.

Предсватбено тържество за къносване на булката вдига тази вечер популярният попфолк изпълнител от Шумен Фикрет Тунчер Али, познат сред многобройните си почитателки с артистичния псевдоним Фики. Вечерта “къна” (къна геджеси) ще бъде особено важна за бъдещата съпруга на Фики – Гюлджан. Тържеството, на което се очакват над 500 гости, е от 19 часа, а шатрите и сцените за него бяха разпънати през деня на паркинга до Астрономическата обсерватория на Шуменското плато.

Ритуалът ще е до полунощ, а след това до изгрев слънце ще има концерт на гости на Фики от страната и чужбина, обясни пред Шмоко.бг Сабин Асенов от “Ес Ей Продакшън” – компанията, която организира целия купон. “Предварителна загрявка за купона в Шумен” – такова видео пусна във Фейсбук фолкпевицата Бонка Илиева, разпознаваема под името Бони. Очаква се след края на участията си в различни клубове в Североизточна България към тържеството на Илчов баир да се присъединят и други колеги на Фики и баща му Тони Стораро, който пък днес има рожден ден.

Специално за къната от Турция пристига мегазвездата Дженгиз Куртоглу, от Македония, с която вече сме баш приятели пристига Амза, на сцената ще се чуят още Гюнай, Сали Окка, Бамзе и всеки от бранша, който може да пее. За настроението на гостите ще се грижи оркестър “Зехнилер”.

Къна геджеси е много важна част от сватбената обредност при българските мюсюлмани и в източния свят. Бъдещата булка си избира шаблони с орнаменти за дланите, пръстите и глезените, нейните приятелки приготвят сместа на къната и започват да я рисуват, танцувайки и пеейки традиционни песни. В деня на сватбата останалата смес се раздава на всички присъстващи на тържеството за здраве и берекет. Във вечерта “къна” по традиция бъдещата младоженка сменя няколко рокли, но организаторите не можаха да издадат колко тоалета ще смени Гюлджан.

Най-близкото съответствие на ритуала с обредите в западния свят е моминското парти. За младежите също има ритуал – даул чалдърмак, но Фики и Гюлджан ще обединят всичко в един купон.

Коментари

  • Тя август 3, 2017 в 12:08 am

    Ами да Тони е Тунчер,живееше в Боян Българанов едно време

  • Петър август 2, 2017 в 9:06 pm

    Е, ко, излиза, че Тони е Тунчер, така ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *