Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Изстрели във Филипините

Пресконференция на местната полиция след втория арест на Орлин Стоев

Тленните останки на 38-годишния шуменец Орлин Стоев са били транспортирани от Филипините до родния му град Шумен. Мъжът беше застрелян от двама мъже на кръстовище във филипинския град Кесон Сити на 6 юли т. г. след два ареста за източване на чужди сметки от банкомат с помощта на клонирани пластики. Погребението на мъжа се очаква да бъде в четвъртък от 11 часа на шуменските гробища, обяви във вторник вечерта негов приятел във Фейсбук.

Орлин Стоев. Снимка от личния му профил във Фейсбук

Стоев е бил арестуван от агенти на криминалното управление в най-големия филипински град Кесон сити – бивша столица на страната, на 14 юни т. г. до банкомат на банката Kitanland St към 01.00 часа сутринта.

Шуменецът привлякъл вниманието на гард в друг банков клон, след като се появил пред ATM-а с каска, маска на лицето и се отдалечил с тесте банкови карти.

Гардът тайно проследил маскирания до следващ банкомат на бул. Родригес авеню и успял да се обади в 11-ти полицейски участък за съмнителния клиент.

В момента, в който се задали полицейски коли, Орлин Стоев се опитал да напусне местопрестъплението с черен скутер “Хонда Клик”. След кратко преследване обаче ченгетата успели да го съборят от мотора и да му сложат белезници на ъгъла на “Родригес авеню” и “Банауе”.

При обиск у българина били намерени 15 пластики на клонирани банкови карти, 51 000 филипински песо, което прави не повече от 1 700 лева, джобен Wi-Fi рутер и джиесем “Самсунг”.

Прибрали му мотора и го откарали в полицейския участък. Там при проверка на самоличността се установило, че българинът вече е бил арестуван веднъж на 6 ноември 2016 в град Гигинто при сходни обстоятелства.

Там привлякъл вниманието на полицията, като се опитвал да закрие камери за видеонаблюдение на банкоматите. Тогава му повдигнали обвинение, но го пуснали под гаранция. Според филипинските медии българинът влязъл в страната с туристическа виза и държал апартамент в билдинг в Манила.

Срещу Орлин Стоев било образувано второ разследване по филипински закон, който преследва неоторизирания достъп до банкомати и започнали разследване за връзки на Стоев с престъпна банда за скимиране на банкомати и източване на банкови карти.

На 23 юни роденият в Шумен българин е пуснат на свобода под гаранция от 20 хиляди песо или около 650 лева.

На 6 юли вечерта Орлин отишъл в полицейски склад да си прибере скутера, който му взели при ареста. Тръгнал си оттам с черната моторетка. Към 22 часа моторът бил намерен съборен на земята на кръстовището на “Каалян авеню” и “Камис роуд”, а мотористът бил прострелян в гръб – според филипинските медии в гърба и в главата.

Полицията открила таксиметров шофьор, който бил очевидец на екзекуцията. Той бил спрял на близката бензиностанция, когато чул три изстрела и забелязал двама мъже на мотор с каски бързо да се отдалечават от местопрестъплението.

Без да прави конкретна връзка с убийството, филипинският вестник “Инкуайър” пише, че ден преди екзекуцията на Стоев филипинската полиция е обявила успешна акция срещу скимъри и е задържала двама местни граждани, които били “редници” в ръководена от чужденци банда за скимиране на банкомати и източване на банкови карти.

Официалната версия на самия Стоев за престоя му във Филипините било намерението да отвори туристическа агенция с двама свои партньори филипинци.

Два дни след убийството зам.-шефът на местното полицейско управление обявил пред медиите, че до момента никой не е потърсил тялото на убития българин. Оказва се, че България няма посолство в азиатската държава, а само почетен консул – филипинец, като интересите на българската държава и гражданите ни там се защитават от посолството ни във Виетнам.

“Приятели помогнете с добрата си енергия да го приберем в родината ни и да почива в мир”, написа на третия ден след драматичния развой във фейсбук сестрата на убития Марияна. Едва преди няколко дни аутопсираното и балсамирано тяло на убития след много перипетии пристигнало в Шумен.

Коментари

  • Varg август 3, 2017 в 1:32 pm

    Затова ли искахте да падне комунизма да ходите и по чуждите държави да правите бели и да ни излагате пред света.Каквото е търсил намерил си го е.По-добре честен и беден,отколкото богат и мъртъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *