Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Крепост на кирилицата

Кирилицата е дело на българската държава, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова

В Двора на кирилицата в Плиска вече има и Крепост на кирилицата с дърворезби и силиконови фигури на владетели и книжници. Откри я днес официално вицепрезидентът Илияна Йотова заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. “Иска ми се Плиска и Преслав да бъдат на първо място списъка на културно-историческите паметници, които България ще представи на света по време на председателството”, пожела Йотова и заяви, че кирилската азбука е дело на българската държава и че в момента стъпваме по земята, от която са тръгнали по света българските букви.

Според вицето на Румен Радев много малко държави могат да се похвалят с толкова дълга история, при това не само като артефакти и паметници, а и с най-стара държавна традиция. “Днес сме на такова място”, подчерта Йотова.

Тя заяви, че е сред хората, които смятат, че не всички паметници от “онова време” са открити, че все още се пазят в световните библиотеки и че България, като страна създател на писмеността в Европа, трябва да направи всичко възможно, за да се доберем до тези паметници. “Нямаше да има Преслав, ако преди това нямаше Плиска. От Цар Борис тръгва книжовната традиция на България и се създава най-старата славянска писменост и славянска литература. Всичко това може да се представи в чудесна концепция, за да покажем кои сме ние в Европа и в света”, каза Илияна Йотова.

Тя поздрави създателя на комплекса Карен Алексанян. “Не искам да коментирам милионите, излети в Базиликата. Това все пак е най-старата църква по нашите земи, грандиозно дело, но много ми се ще малко повече рационализъм в разходването на тези средства. Направиха се доста неща, а няма пътища, по които да стигнем до тях, трябват доста пари и за консервирането на тези паметници”, даде съвет вицепрезидентът.

По нейни думи държавата е вложила много пари в магистралите и първокласните пътища, но не е направила нищо за третокласната. “Има дисбаланс. Все се надявам обаче, че председателството ще помогне и в тази насока. Надявам се, че правителството ще защити едно от трите К-та в приоритетите – кохезията, за да не спре донорската политика на Европа към държавите, които очевидно имаме какво да догонваме като стандарти”, каза Илияна Йотова в Плиска.

Сн.: в. “Труд”

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *