Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

След бурята

Изпотрошена е детската площадка в градинката на пл. “Гривица”

От снощи до тази сутрин кметът Любомир Христов, зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров, секретарят на общината Деян Димитров и служители от Общинския щаб за защита при бедствия направиха няколко огледа на най-пострадалите райони от силната буря вчера в община Шумен, съобщи пресаташето на Христов Роза Енчева.

При кмета на общината вчера вечерта и в 05.00 часа тази сутрин бяха проведени две работни съвещания на щаба и бяха предприети незабавни мерки по отстраняване на последствията от бурния вятър и падналата градушка, която на места в Шумен беше с големината на орех, а в село Царев брод и с големината на яйце.

В Шумен най-пострадали са районите около улиците „Кирил и Методий“, „Ген. Столетов“, „Васил Друмев“, „Васил Априлов“ и кварталите „Гривица“ и „Боян Българанов“.  Бурята е пречупила клони от върха на огромна липа в двора на Детска градина „Латинка“ на улица „Любен Каравелов,  които са се преплели в короната на дървото. Мястото е обезопасено и в момента се предприемат мерки за тяхното отстраняване. Късно снощи пътят между селата Царев брод и Велино е бил наводнен и непроходим за няколко часа. През нощта водата се е отекла и отсечката вече е отворена за движение.

До момента има подадени 40 сигнала на дежурния телефон в общината за нанесени щети по покриви на жилищни сгради, за нападали керемиди, ламарини и покривни материали, за изкоренени огромни дървета, счупени клони и запушени шахти. До 24.00 часа през нощта работниците от общинските предприятия „Паркове и обредна дейност“, „Строителство и благоустройство“ и от двете почистващи фирми РТК и Екомакс са работили по разчистване на улиците. От пет и половина тази сутрин работата продължава. Кметът на община Шумен Любомир Христов благодари на екипите на пожарната и на “Енерго Про” за бързата реакция и за съдействието при отстраняване на последствията от снощната буря. Днес най-спешно е да се почистят улиците от нападалите листа и клони, за да се освободят водоприемните шахти. Според синоптичната прогноза и днес се очакват нови валежи.

Сигналите по часове: 

Първият сигнал снощи след проливния дъжд в Шумен е получен в 20:45 часа. Съобщено било, ул. “Софроний Врачански“ 14 в Шумен са скъсани жици и по улицата има искри. Полицейски екип е отишъл на място, участъкът е бил обезопасен, сигналът е предаден към електроразпределителното дружество за отстраняване на аварията.

В 20:46 часа е получен сигнал за паднал бетонен стълб на ул. “Кирил и Методий“ 66 в града. От кабелите излизали искри, съобщено било на дежурните екипи на електроразпределителното дружество.

В 20:51 ч било съобщено, че на ул. “Св. Кирил и Методий“ в града е паднало дърво върху джип “Дайхацу Териос” с шуменска регистрация. Екип на РСПБЗН-Шумен е бил на място, лекият автомобил, собственост на И.П., бил унищожен. Дървото е нарязано и разчистено. Екипът бил пренасочен към ул. “Ген. Драгомиров“ 26 след сигнал за паднало дърво върху пътното платно. Трима служители са оказали съдействие, нарязали са дървото и са разчистили мястото.

В 20:52 часа е съобщено, че на бул. “Симеон Велики“ 71 от строителен обект хвърчат материали, използвани за саниране. Фирмата е уведомена, материалите са събрани.

В 20:55 е получен сигнал за паднало дърво върху автомобил. Сигнал за паднало дърво върху автомобил е получен и в 20:56 часа на ул. “Радецки“ 57. Дървото било отстранено от живущите, отказали са намеса на спешните екипи.

В 20:58 ч на ул. “Индустриална“ 13 тежкотоварен автомобил блокирал улицата, след като изгаснал като преминал през наводнена улица.

В 20:59 ч е получено съобщение, че на кръстовище на ул. “Отец Паисий“ и ул. “Македония“ са паднали жици върху метален контейнер за смет и хвърчат искри. Мястото било обезопасено от Енрго Про.

В 20:59 ч е получен сигнал, че на ул. “Харалан Ангелов“ разпецепено дърво на две е затворило улицата, а срещу едно от жилищата е паднал електрически стълб върху автомобил. Ел. стълб е преместен на тротоара.

В 21:01 ч е получено съобщение за паднало дърво върху лек автомобил на ул. “Ген. Драгомиров“ 26. Дървото било преместено.

В 21:08 часа е съобщено за дърво, което е паднало и е запречило пътя между ул. “Ген. Драгомиров“ 54 и номер 56.

В 21:15 часа бил получен сигнал за паднало дърво върху пътното платно на ул. “Васил Априлов“ 72 в Шумен. Последвал сигнал за паднало дърво на ул. “Васил Априлов“ 20.

В 21:35 часа било съобщено, че на пътя за 5-ти километър е паднало дърво. Получен бил сигнал и за паднало дърво на ул. “София” 21 върху два автомобила, дървото е разчистено В 21:16 часа е съобщено, че пътят от Шумен в посока 5-ти километър е засипан с дървета и ламарини. Участъкът е обезопасен.

В 21:26 е съобщено, че на ул. “Отец Паисий” 32 в Шумен са скъсани ел.проводници следствие на паднало дърво. Мястото е разчистено и обезопасено.

В 21:30 часа е получен сигнал, че на ул. “Ген. Столетов“ 27 са паднали клони върху пътното платно. Разчистени са.

За опасни ел. жици, които висят от стълб на ул. “Искър” и ул. “Ген. Скобелев“ е съобщено в 21:34 часа. Сигналът е насочен и към Енерго-про. Дежурен екип е отрязал опасните кабели, токът бил спрян до отстраняване на повредата. За паднало дърво на ул. “Строител“ преди жп прелеза било получено съобщение в 22 часа. В този час на дежурния телефон било съобщено, че е паднало дърво след силния вятър на ул. “Васил Априлов” 70.

В 22:00 часа е получен сигнал за паднало дърво върху пътното платно на ул.“Висока поляна“ в Шумен. Десет минути по-късно дежурния в РСПБЗН-Шумен е получил съобщение, че е паднало дърво и на ул.“Северна“ 6. Екипи са реагирали на сигнали за паднали дървета на ул. “Васил Друмев“ 17, в МБАЛ- Шумен, на „Ген. Столетов“ 14, в кв. Кус на Каолиново. Екип е реагирал и на сигнал за паднала мазилка от жилищен блок на ул. “Васил Априлов“ 61, паднали комарници и част от дограма. Мястото е разчистено.

В 22:51 часа бил получен сигнал, че на ул. “Ген. Драгомиров“ 54 има паднало дърво. Мястото било разчистено и обезопасено.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *