Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Летовници в парк Студентски

Режисьор Ивайло Пенчев, сценаристи – Ивайло Пенчев, Божан Петров, Весел Цанков, оператор – Христо Бакалов, музика – Георги Стрезов, в ролите – Анета Сотирова, Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, София Бобчева, Милена Аврамова, Елица Григорова, Васил Банов, Ивайло Драгиев; продуцент – Стоян Стоянов, продукция – URBAN MEDIA

Пътуващото лятно кино на БНТ идва в Шумен в петък. В парк Студентски на 14 юли ще бъде монтиран екран, на който от 21.00 часа ще започне прожекцията на бг филма “Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев. За най-малките зрители в 18.30 часа в студентския парк ще започне пътуваща детска библиотека.

Община Шумен е партньор на БНТ в проекта. Прожекциите са безплатни. Организаторите ще осигурят близо 300 седящи места за зрителите.

“Пътуващото лятно кино с БНТ 1” е медиен проект по идея на Севда Шишманова, с който БНТ отива при хората там, където лятно кино няма от десетилетия. Кампанията продължава шеста година. Прожекциите събират зрители по площади и паркове.

Ситуацията с летните кина в България е навсякъде една и съща. Преди 20-30 г. “Кинефикация” масово е отчуждавала и приватизирала общинските кина. След няколко препродажби новите собственици са ги превърнали в бинго, паркинги, базари, сгради, или търговски обекти. Днес летните кина са рядкост. Действащите са единици, повечето са руини, затънали в 25-годишна растителност. Поколенията до 25-годишна възраст не са били на лятно кино никога. Малките не са и чували за лятно кино.

Освен социално-емоционалния ефект, Пътуващото кино на БНТ 1 сериозно повлия и върху политиката на общините, много от които включиха в инвестиционните си планове създаване на летни кина и пространства за кинопрожекции и културни събития на открито. Досега Пътуващото кино измина 20 000 км, 70 000 души гледаха 143 прожекции под открито небе.

***

За филма. В хотел край морето ваканцията събира група от случайни гости. Всички искат да преживеят едно щуро лято. Забавлявайки се с несгодите и капаните, които дебнат летовниците, зрителят със смях ще открие, че щастието се крие в отношенията с най-близките ни хора, а не е заровено в пясъка на морския плаж. “В този филм има различни видове смях, хората се смеят на различни неща, но това е търсен ефект, защото ние много се постарахме българският зрител да може да намери себе си в някого от героите. Да намери – ако не себе си, то поне свои близки, роднини, приятели. Всъщност, това е една компилация от различни сюжетни линии. Най-важното е, че самите герои преживяват драматични за тях моменти, но пък за зрителите те са комични. Много ни се искаше – и мисля, че го постигнахме – всеки да може да погледне на себе си под друг ъгъл.”

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *