Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Данъчни и през уикенда

В Шумен стартира лятната контролна кампания на данъчните, в която за неиздаване на касови бележки ще се запечатват търговски обекти. Данъчните няма да почиват през уикендите цяло лято, няма да се съобразяват и с редовното си работно време. Очаквайте ги във всеки момент.

Всички служители от отдел “Контрол” в офиса на НАП в Шумен ще участват в лятната контролна кампания, която НАП провежда втора година на територията на цялата страна. Основен акцент в проверките е отчитането на оборотите, издаването на касови бележки и спазването на осигурителното законодателство.

Законът предвижда запечатване на търговски обект за срок до 30 дни, независимо от предвидените глоби или имуществени санкции. Водеща действията на проверяващите е дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП – откриване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

Освен хотели, ресторанти, обменни бюра, барове, магазини, паркинги и прочее обекти, на мониторинг ще бъдат подложени също масови мероприятия на територията на областта, нерегламентираните пътнически превози и туроператорски дейности, борси и тържища, язовири, места за атракции и забавления, панаири и др. места за развлечения.

За проверяващите няма да има почивни дни, нито ограничаване на времето, в което ще бъдат провеждани проверките. Кампанията зa издaвaнe нa кacoви бeлeжки в търговските обекти ще се извършва както в работно време, така и в извънpaбoтнo вpeмe в дeлничнитe и пpeз пoчивнитe дни на летните месеци.

Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци, е от 100 до 500 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци – от 500 до 2000 лв. Неизпълнението на задължението за съхранение на касова бележка до напускане на обекта от клиент се наказва с 5 лева глоба. Зa юpидичecки лицa, yкpивaщи oбopoти, мoжe дa ce cтигнe и дo зaпeчaтвaнe нa тъpгoвcкия oбeкт.

Зapaди зacилeнoтo пpиcъcтвиe нa инcпeктopи и зa дa ce избeгнaт oпититe зa измaми, от НАП напочнят, чe данъчните cлyжитeли винaги ce лeгитимиpaт cъc cлyжeбнa кapтa. Оcвeн тoвa приходните инcпeктopи нe пpиeмaт и нe изиcквaт плaщaния на нарушенията в бpoй. Нaлoжeнитe глoби ce плaщaт пo бaнкoв път.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.

Коментари

  • митко юли 7, 2017 в 8:23 am

    алоооооооооооооо “ДАНАЧНИТЕ” защо не проверчвате продавачите ба пазара че вие ако направите проверка там е разбирасе без да ги предоптеждавате то пазара трябва да го затворите “ОТ”-“ДО”

  • илия юли 7, 2017 в 12:01 am

    Наредба Н-18

  • ! юли 6, 2017 в 9:25 pm

    Може ли някой да ми каже в кой брой на държавен весник е публикувано задължението ми да пазя бележката ! Защото не вярвам да съществува .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *