Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Статут за Паметника

.

Кметът на Шумен Любомир Христов поиска от министъра на културата паметникът “Създатели на Българската държава” да получи статут на обект от национално или световно значение. Министър Боил Банов беше днес в града и се срещна с общинското ръководство и с шефове на местни културни институти.

“Знаете, че този паметник е най-големият в Европа на открито, там са и най-големите мозайки на Балканския полуостров”, каза кметът и обясни на министъра, че паметникът спешно трябва да бъде реставриран и ремонтиран. “Ще направим необходимото първо със специалисти да уточнят за какво се касае, да остойностим. Ще вървим заедно в това. Паметникът нито е на Шумен, нито на София, Той е национално, бих казал – и световно богатство. Ще намерим решение”, обеща министър Банов и получи от кмета документите на Паметника.

В петък министърът и колежката му по туризма Николина Ангелкова ще бъдат на инспекция в Плиска и тогава ще коментират темата дали държавата ще инвестира още пари в реставрацията на Голямата базилика. “Целта на инвестициите, които държавата прави тук, е да съхрани паметта за поколенията и духа на българщината, но смисълът е целият район да се оправи и да върви напред”, каза Банов.

Той информира, че скоро ще стартира процедура за избор на директор на драматичния театър в Шумен, който се налага след смъртта на Илия Раев. “Бяхме приятели с Илия Раев, мъчно ми е за него”, сподели Боил Банов.

По-рано той се срещна с ръководителите на културни институти в града. Основно въпросите към него бяха свързани с пари. Читалище “Добри Войников” иска ремонт и нови завеси и врати. Дияна Христова от театъра поиска да се опростят процедурите за извеждане на деца от градините и воденето им на театър. От регионалната библиотека поставиха въпрос за нови компютри и за намаляване на ДДС върху книгите.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *