Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Клиника на колела

Ако ръстът на вашето дете ви тревожи, възползвайте се от безплатния преглед

“Клиника на колела” пристига в Шумен на 12 юни в рамките на кампанията за оценка на растежа на дедето. От 8.30 до 17.00 часа в ДКЦ-1 детският ендокринолог д-р Стойчева ще прави оценка на растежа на децата.

Не са необходими предварително записване и направление. Желателно е родителите да носят медицинска документация за състоянието на детето и информация за неговите ръст и тегло през годините. След извършване на оценката на растежа при необходимост децата ще бъдат насочвани за допълнителни безплатни консултации и лечение.

Контакти, допълнителна информация за кампанията и предстоящите събития може да се намери в сайта www.growinform.org или на фейсбук страницата на кампанията.

Община Шумен, Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД (www.vapesbg.org) и сдружение “За инсулиновите помпи” провежда кампанията за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с отклонения в растежа. Основната цел на кампанията е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с растежа, значимостта на правилното и редовно измерване, откриване и консултиране на деца с проблемен растеж.

Редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на редица заболявания. Ръстът е нисък, когато 97% от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се прецени с помощта на специални криви, с които разполагат специалистите детски ендокринолози за оценка на растежния темп.

Причините за изоставането в растежа могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми, ендокринни нарушения и др. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване. Крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *