Подкрепяте ли пилотите от „Граф Игнатиево“?
Да

or

Не
гласували: 131

Дарете документи

По случай Международния ден на архивите – 9 юни, Шуменският държавен архив обяви дарителска документална кампания.

В деня на националната памет се приканват жителите на Шумен и областта, притежаващи документи и снимки за миналото на нашия край, да обмислят възможността тези документи да бъдат дарени в архива, като по този начин станат част от нашата история.

На 9 юни 1948 г. в Париж е основан Международния съвет на архивите. 60 години по-късно този ден е обявен за Международен ден на архивите. Решението е взето през ноември 2007 г. в Квебек, Канада.

Тази година тържественото отбелязване на Международния ден на архивите в България ще бъде под мотото „Архиви, гражданство и интеркултурализъм“. Ще бъдат номинирани граждани в категориите „Читател на годината“, „Дарител на годината“ и „Приятели на архивите“ за 2016 г. на национално и на местно ниво.

Архивите са уникално и незаменимо наследство, предавано от поколение на поколение, затова на този празник би могло да се гледа като празник на националната памет. Опазването на тази памет е отговорност на цялото общество, както на най-значителния фондообразувател, създател и собственик на документи – държавата, така и на отделния гражданин – личния фондообразувател. Грижата за съхранението на документите започва от самото им създаване, а достъпът до документите е законово гарантиран.

Благодарение на съхранените в българските архиви документи много граждани възстановяват правото си на собственост върху отнети имоти, доказват своя произход и най-вече архивите хвърлят светлина върху детайлите в изследванията на научните работници, търсещи достоверни и солидни основи за тезите си.

„Честит празник, колеги архивисти! Благодарим на нашите читатели за отговорното отношение към архивните документи и каним всеки готов да сподели своята „малка история“ с бъдещите поколения“, пише в писмото на началникът на шуменския архив д-р Антония Панева и старши експертът Илина Папазова.

Коментари

Няма коментари по темата.