Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Осигуровките на абитуриентите

1 200 абитуриенти от шуменска област, които успешно са си взели матурата тази година, трябва да плащат сами здравните си осигуровки, докато започнат висшето си образование или работа, припомнят данъчните.

До 25 август зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват сами за здраве, както и да платят здравната си вноска за юли. Вноската е 18,40 лв.

Изключение правят тези, които веднага след завършването на гимназия са започнали работа и се осигуряват от работодателите си.

Държавата плаща вноските за здраве на учениците до завършване на средното им образование и на студентите редовна форма до навършване на 26 г. В летния период между завършването на 12-и клас и старта на академичната година във ВУЗ обаче младите не са нито ученици нито студенти. През това време те трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, за да не им се прекъснат правата.

Подаването на декларацията става лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или най-бързо и лесно – по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Здравноосигурителните права на тези, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 60 месеца.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната страница на НАП на е-адрес www.nap.bg . Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *