Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Знаци на свободата

Николай Русев – батална композиция

“Знаци на свободата и героизма” се нарича международният проект, посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. В него съвременни художници пресъздават събития и личности от войната. Изложбата от живописни платна, графика, фотоси и документи ще бъде открита на 4 май в 17.30 часа в Регионалния исторически музей.

Автори на творбите са художници от България, Русия и Румъния. Основен акцент в експозицията са живописните платна на живеещите във Варна художници Марина Варенцова-Русева и Николай Русев. Картините са създадени специално за проекта, по който двамата автори работят от 1 г.

Изложбата включва още графични творби на руския художник Вячеслав Бабияк и 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове, подбрани от историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев.

Първият град, в който беше представена изложбата през март, е Варна, до края на годината ще гостува в общо 10 града на България, а догодина – в Русия и Румъния, където ще се включат и други автори. Проектът “Знаци на свободата и героизма” се осъществява по инициатива на Наско Якимов (Издателство „Славена“ – Варна), Валентин Плетньов (директор на РИМ-Варна), историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев. “Изложбата се организира по две основни причини: да се отбележи годишнината от войната и да се даде възможност за творчество на съвременни художници. През последните 25-30 г. художници в България не са посягали към тази тема”, казва Наско Якимов.

Николай Русев – „Отряд донски казаци пред резиденцията на Александър ІІ в Плоещ“

Марина Варенцова-Русева създава специално за проекта портрети на император Александър Втори, генерал Гурко, генерал Столетов и други военачалници, командващи руската освободителна армия. Николай Русев работи по една от любимите теми в творчеството си – батални сцени от войната, сред които са битката в Шипченския проход, битката за Плевен, военни формирования, както и портрети на известни руски и румънски пълководци.

Марина Варенцова-Русева – „Портрет на император Александър ІІ“

Към картините на двамата автори се прибавят и творбите на руския художник Вячеслав Бабияк – графики творби на руски пълководци и места на военните събития. Голяма част от снимките и документите – свидетелство за събития от войната и българския бит по онова време, не са показвани пред публика.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *