Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Няма споразумение

Д-р Атанас Атанасов (в ляво)

Синдитаките и ръководство на МБАЛ-Шумен отново не постигнаха споразумение колко и как да се увеличат заплатите на работещите в болницата.

Представителите на КНСБ и Подкрепа отхвърлиха предложенията на ръководството на болницата за ръст на заплатите от 1-ви април. “По този начин те дестабилизират и компрометират лечебното заведение, застрашават живота и здравето на пациентите”, заяви пред журналисти днес изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов.

Той обясни, че на последната среща на 4-ти април ръководството на болницата е представило проект за споразумение, според който исканите нива на заплатите могат да бъдат постигнати до края на годината в 3 стъпки: първо увеличение от 1-ви април, второто – на 1-ви август и третото – от 31-ви декември. Второто и третото са при условие, че се постигне ръст на приходите от 10 и 18 %. Вчера обаче от КНСБ донесли искане за по-голямо априлско увеличение и достигане на максимума не до нова година, а още през септември.

“С тези действия представителите на синдикатите декларират отказ от подписване на споразумение за увеличение на работните заплати, поставяйки неизпълними искания. От всичко това изводът за нас е, че целта на синдикалните лидери, които не работят в лечебното заведение, не е увеличението на заплатите на работещите техни членове, а някаква друга”, коментира д-р Атанасов. Той добави, че с предложеното от него увеличение от април нивата на началните основни заплати биха станали по-високи от всички областни болници в България.

Според д-р Атанасов повечето фактори за намаляването на приходите на болницата са обективни – демографският срив, увеличаването на относителния дял на хората в напреднала възраст, които са с хронични заболявания, кадровият проблем в целия регион и липсата на специалисти по определени специалности. Той е категоричен, че проблемите на МБАЛ-Шумен не се дължат на присъединяването на болницата в Нови пазар и че с това се спекулира.

Синдикатите не приеха предложението на д-р Атанасов и излязоха с ново с условие да бъде разгледано до 12 април. Ако дотогава няма споразумение, ще се започне процедура по обявяване на стачка.

“Не е толкова важно нашето предложение като суми, важни са погледът и философията на това, което д-р Атанасов предлага. Директорът заяви, че синдикатите трябва да мотивират работещите в болницата да постигнат по-високи резултати, за да могат да се постигнат растеж на работните заплати. Аз недоумявам като синдикалист как може синдикатите да поемат подобен ангажимент”, заяви Анета Денева, шеф на синдиката КНСБ в Шумен (на снимката в дясно).

Днес в болницата трябваше да се проведе общо събрание, на което трябваше да се приеме оздравителния план на МБАЛ-Шумен. То се отложи, защото не се явиха представителите на общините акционери. Събранието беше отложено за 24 април.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *