Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 631

Черница с корен

Четиривековната черница в градинката срещу съда в Преслав е сред десетте дървета финалисти в конкурса “Дърво с корен 2011” на фондацията “Екообщност”. Дървото е било предложено от децата от 7 “а” клас в основното училище “Св. Кирил и Методий” в Преслав и е било избрано сред 52 други дървета от цялата страна.

 

Снимки с историята на всяко от десетте избрани дървета са публикувани в сайта на конкурса на адрес www.bepf-bg.org, където става и гласуването. То продължава до 31 октомври. Досега вековната черница е била подкрепена с 426 гласа.

 

Победител в конкурса ще стане дървото с най-много събрани гласове и ще добие правото да представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2012”. Освен това дървото фаворит ще получи специализирана консултация и грижи, които ще подобрят състоянието му, съобщават от РИОСВ-Шумен, която е партньор по проекта. 

 

400-годишната преславска черница се състезава с разни дъбове, брястове и чинари от село Калиманица, Копривщица, Горни Дъбник, Коиловци, Нисово, Габрене, Белащица, Пловдив, и Скравена. Най-младото е дъбче на 150 г., а най-старото – чинар на 1100 г.

 

2011-10-26

 

Коментари

  • Шмоко октомври 26, 2011 в 4:53 pm

    Така пише и в сайта на конкурса, историята и легендите около черницата са разказани подробно, има дори разказ 🙂

  • болярка октомври 26, 2011 в 3:36 pm

    моля за извинение – Вазов

  • болярка октомври 26, 2011 в 3:35 pm

    Чувала съм от старите хора, че навремето в града е идвал Иван Вадов и е седял под черницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *