Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 96

Торбичка под наем

 

Найлонови торбички под наем пусна веригата хранителни магазини СВА в Шумен с цел да ограничи продажбите и използването на вредните за природата полимерни опаковки. Торбичките вече се продават срещу 5 стотинки и касиерките питат предварително клиента и обясняват, че използваната опаковка може да бъде върната и заменена с нова, ако старата е чиста и суха. Ако пък иска, може да си прибере петте стотинки.


По този начин търговците се стремят да  намалят донякъде и размера на продуктовата такса, която от 1 октомври всеки търговец дължи. Днес от шуменската екоинспекция разпространиха информация, че таксата се отнася за всяка полимерна торбичка с дебелина до 15 микрона, независимо от нейния размер. Плаща се от всеки, който пуска на пазара полимерни торбички – производители, вносители и търговци, което касае и крайния потребител.


Изключение се прави само за торбичките без дръжки тип “плик”, които търговците използват за  първична опаковка на стоката. Тази “вратичка” в наредбата използват от началото на месеца в магазин “Кауфланд”, където замениха безцветните торбички с дръжки с пликчета.


Новите изисквания, пишат от РИОСВ-Шумен, са регламентирани в Наредбата за определяне реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Таксата за полимерни торбички се заплаща към ПУДООС до 15-о число на всеки месец за количествата, пуснати на пазара през предходния месец. Дължимата такса е 0,15 стотинки за брой и се определя само от броя на пуснатите на пазара торбички, а не от тяхното тегло или обем.


По смисъла на Наредбата “полимерна торбичка” е торбичка с дръжки, произведена от полимерни материали, получени от невъзобновяеми енергийни източници, използвана от потребителите за държане, опаковане и пренасяне на стока.

 

2011-10-13

 

Коментари

 • икономичен октомври 15, 2011 в 9:58 pm

  Дължимата такса е 0,15 стотинки за брой и се определя само от броя на пуснатите на пазара торбички, а не от тяхното тегло или обем.
  Значи тарикатите ще загубят по стотинка и половина на 10бр. торбички, а се опитват да ги пробутат по 5 ст. бройката! Щото досега бяха включени в цената на стоката. Представете си, ако и на другите стоки изкарват такава печалба!

 • Читател октомври 13, 2011 в 7:51 pm

  Видяла жабата че подкововат коня и вдигнала крак. Тъпо. По света хората пазаруват само с колата си и носят до нея, а тя е паркирана пред магазина, книжната торбичка. Пък ние ще ходим като пенсионираните офицери с торбичка в ръце. Апропо, тези от СБА се скъсват още по пътя.

 • varg октомври 13, 2011 в 1:58 pm

  тъпотия пълна.нали имаше от дегрален тобрички кво стана с тях.аз имах такива вкъщи и след година някъде бяха станали на прах.да дават хартиени пликове като едно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *