Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 631

Цони М

Досъдебно производство за далавери с покупката на апартаменти за армията е образувано срещу ексминистъра на отбраната Николай Цонев. Войската купувала неизгодно, а два дни преди да сдаде поста си Цонев разписал сделка с шуменската “Тони М” на Антон Джабаров.

В центъра на разследването е схема за подмяна на офертите на строителни фирми за нови жилища. Вместо да избере най-изгодните предложения, министерството е сключвало договори с предприемачи, предлагащи далеч не най-евтините апартаменти, пише вестник “24 часа”. 

Специална комисия на военното ведомство е оценявала и класирала офертите на фирмите. Договори с тях обаче са сключвани едва след съответните решения на правителството на тройната коалиция. Проверка на “24 часа” показала, че спецкомисията е класирала едни строителни фирми, а в решенията на правителството са попадали други. Шеф на спецкомисията е бил ген. Бойко Рабаджийски, бивш началник на щаба по осигуряването на армията. Името на Рабаджийски се свързва и с взривените преди 2 г. военни складове край Челопечене.

Сделките за купуване на жилища са сключвани на базата на 7 решения на кабинета от 2009 г. Първото е гласувано на 27 април за 47 апартамента в Сливен и Карлово. Седмото е от 7 юли 2009 г. и е за 139 жилища във Велико Търново и Пловдив. Последното постановление на правителството става факт 2 дни, след като тройната коалиция загуби парламентарните избори на 5 юли. Последният договор с шуменската фирма “Тони М” ООД пък е подписан на 22 юли – 2 дни преди Николай Цонев официално да предаде властта на новия министър Николай Младенов.

Напористостта на Цонев да прокара повече покупки на апартаменти в последните дни на кабинета “Станишев” е толкова силна, че чак членове на правителството се възмущават. Стенограма от последното заседание на Министерския съвет показва острата реакция на самия министър-председател и на вицепремиера Меглена Плугчиева. Кое налага такова ударно купуване на жилища, недоумяват те.

Въпреки че спецкомисията на МО класира за Сливен на първо място офертата на “МИГ-1” ЕООД с цена 410 евро на кв. м, в решението на МС попада друга фирма – “Билд инвест” ЕАД с офертна цена 690 евро на квадрат. Цените са без ДДС.
 
2011-07-14

Коментари

  • Анонимен юли 14, 2011 в 10:52 pm

    Парите не са платени.

  • Шуменец юли 14, 2011 в 9:50 am

    А, парите са платени по времето на ГЕРБ. Къде е сега прокуратурата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *