Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 631

Национален ефир

Акцията на Районна прокуратура и икономическа полиция в МБАЛ Шумен излезе от рамките на малък градски скандал и получи национална сцена, след като депутати от Коалиция за България обявиха в сградата на Народното събрание, че лекари и пациенти от Шумен са в шок след операцията, станала във вторник вечерта. Както писа “Шмоко.бг” целта на полицейската акция беше да се установи евентуално разминаване между броя на регистрираните от болницата пациенти и реално настанените в отделенията.

Според депутатите полицаите “нахлули“ във всички отделения – хирургия, неврология, вътрешни болести, женско отделение, като са били пропуснати само родилното отделение и диализния сектор. Депутатът Димитър Дъбов съобщи, че на персонала е бил оказан натиск от страна на полицията да мълчи за акцията.

Заместник-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов повтори пред БНР изявлението си от предния ден, че в момента на проверката трима пациенти, присъстващи по документи, не били открити в проверяваните отделения. По думите му нямало индикации, че те изобщо са настанени, защото багажът им не бил открит. Двама от тях обаче се появили по време на проверката и в крайна сметка липсващ се оказал само един пациент. Проверка на “Шмоко” установи, че става дума за дете, прекарало близо три седмици в болницата и пуснато в домашен отпуск. Директорът на болницата д-р Виктор Минчев заяви, че в момента на проверката в болницата е имало 280 пациенти на лечение и това, че трима души не са били в леглата си, не може да бъде нарушение. “Болницата не е заведение за принудително пребиваване“, коментира той.

Такива проверки не са работа на МВР, а на здравните власти, коментираха в парламента депутатът Дъбов и колежката му от БСП Мая Манолова. Подобен тип проверки по принцип се правят от Здравната каса и от Изпълнителната агенция “Медицински одит“. Досегашната практика от такива ревизии показва, че най-често пациенти с по-леки състояния биват пускани вкъщи, докато все още се водят на лечение в болницата. Това се случва, защото по клиничните пътеки има фиксиран минимален болничен престой, докато някои състояния не го изискват, коментираха депутатите.

Много по-редки са случаите, в които пациенти, които изобщо не са стъпвали в лечебното заведение, биват отчитани като преминали през него. Практиката по “надписване на пациенти“ е по-характерна за извънболничната помощ.
“Оперирани преди няколко часа са проверявани и са били сверявани личните им имена и ЕГН-та“, разказа Дъбов. Освен това според депутатите от левицата са били проверявани завеждащи отделение, които са съветници и председатели на комисии в общинския съвет на Шумен.

Дъбов посочи, че цивилните полицаи носели оръжие и палки. “Твърденията, че полицаите са нахлули, звучат тенденциозно. Не е имало нито униформени полицаи, нито такива с белезници, палки и т. н.“, опонира обаче окръжният прокурор на Шумен. Темата за оръжието и белезниците се пренесе и в кулоарите на Шуменската съдебна палата, където шефът на ОДМВР комисар Любомир Христов обясни, че носенето на оръжие е регламентирано със заповед и отклони твърденията, че може да са стресирани деца от детското отделение. Когато видят полицай на улицата стресират ли се? – попита риторично Христов. 

В същото време прокурор Димов, цитиран от “Медиапул” заяви, че ако се установят достатъчно данни за престъпление, прокуратурата ще образува наказателно производство, но не това била целта на проверката. Всъщност, тя целяла да се установи как се използват средствата за болнична помощ, за които постоянно се твърди, че не стигат.

“Къде е здравният министър? Защо мълчи? Неговото мълчание и липса на каквато и да е реакция будят недоумение, още повече, че това се превръща в тенденция. Той мълча, когато арестуваха и събличаха лекари в Горна Оряховица, той мълча, когато задържаха лекари заради издаден медицински документ в Благоевград. Сега отново мълчи”, коментира депутатката Мая Манолова.

Коментари

  • ШМЕНЕЦ юли 4, 2011 в 1:59 pm

    Той тоя общински съветник и шеф на отделение наистина трябва да бъде проверен,за да се разбере какво се върши в отделението му.ИИИИИИИИИИИ шмоковци,защо оставяте място за коментари след като всичките ги триете.НЕ ЧЕ НЕЗНАЕМ ЧИИ ИНТЕРЕСИ ОБСЛУЖВАТЕ ИЛИ И ЧЕ ТОВА НЯМА ДА ИЗТРИЕТЕ.ЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ШУМ.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *