Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Фиеста на историята

Стотици шуменци минават на час през шатрите от Селището на историята, разгърнато в градинката между Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” и Община Шумен. Кулминацията обаче беше снощи със зрелищно светлинно-звуково шоу, започващо от водната каскада пред Младежкия дом и завършващо горе при паметника “Създатели на българската държава” и небето над него.

 

За пърформанса, който е част от честванията на 1330 години от основаването на България бапрелефните пана на Паметника на свободата, познат повече като Разперко бяха дегизирани като прабългарска крепост, а отпред конници пресъздадоха началото на българската държава. По шатрите в алеите на парка бяха показани различни живи картини от историята на България, деца и възрастни можеха да се преоблекат в стари одежди. Даскал Панайот Калудов показваше как са писали учениците в килийното училище през Възраждането, а също и как са наказвали непослушните, коленичили с голи колена върху натрошена царевица.

 

 

 

 

 

В друга палатка разиграваха първото българско театро, в трета “възпитателно заведение”, както по времето на Добри Войников викали на училищата, което пък будеше асоциации в съвременната публика с днешните ТВУ. На място обаче главният уредник на историческия музей Мария Георгиева изчистваше недоразумението.

 


Атракция беше и Кавръковото кафене. Там дори се изчеткаха на кмета Красимир Костов, който обикаляше шатрите в компанията на председателя на общинския съвет Даниела Русева, че който пие от тяхното кафе изкарвал три мандата. Костов обаче скромно и снизходително отрази четката с “Нека свършим този, както трябва”, но се виждаше, че вътрешно се кефи. Не забелязахме дали от същото кафе не пиха и други кандидат-кметове, но Кавръковото кафене работи и днес и могат да наваксат.

  

 

 

Нощната светлинна феерия започна с пускане на малки светещи хартиени дирижабли, които бяха пускани в нощното небе и като звезди отлитаха в далечината над паметника. За тия, които се чудят какво беше това – видяхме един отблизо. Хартиен купол като балон, но изпълнен от оризова хартия, в долната му част закрепена паничка с нещо като чаена свещ. При запалване на свещта се загрява въздухът в купола и издига балона. Беше наистина зрелищно за тези, които присъстваха. 

Коментари

 • защо август 16, 2011 в 11:56 am

  Беше невероятно,но не беше достатъчно огласено и отразено след това

 • ssss август 7, 2011 в 4:53 pm

  mnoho krasivo be6e

 • ... юли 8, 2011 в 12:48 am

  Невероятно беше представлението , което слави градът ни … Нека се гордеем че сме (БЪЛГАРИ)

 • Мила юни 29, 2011 в 10:12 pm

  Много интересен празник за града ни, дано и занапред има подобни и достъпни за всички изяви!

 • ели юни 20, 2011 в 10:59 am

  беше много красиво, дано да продължат тези изяви

 • Иван юни 18, 2011 в 4:59 pm

  Снимките тук са калпави

 • ЕЛЕНА юни 18, 2011 в 4:38 pm

  Невероятен празник!!!! Браво! така се проявяват истинското Родолюбие и грижа за народа!

 • шумен.бг юни 18, 2011 в 2:36 pm

  браво на организаторите,наистина беше направено кадърно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *