Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Сертификати от “Пушкин”

Сертификати от Държавния институт за руски език “А. С. Пушкин” в Москва връчиха на 6 ученици от СУ “Сава Доброплодни” преподаватели от ШУ “Епископ Константин Преславски”. Международно признатите документи удостоверяват владеенето на руски език като чужд на ниво B1 в съответствие с класификацията на Европейската езикова рамка.

 

Знанията си по руски език сертифицираха ученици от XII и IX клас. Тестът включва пет субтеста, които служат за проверка на усвояването на различни знания и умения, предвидени в изискванията за минимално владеене на езика за съответното ниво. При максимален процент 100 и минимална граница от 65 процента всички явили се кандидати постигнаха резултати над 80. Най-високото постижение е малко над 90.

Възможността за явяване на изпит за сертификат по руски език съществува в Шумен от октомври 2017 година. Тогава с подписите на ректора на ШУ проф. Георги Колев и заместник-ректора на Държавния институт за руски език “Александър С. Пушкин” доц. Елена Колтакова в Шуменския университет беше създаден център за обучение и тестиране по руски език към института “Пушкин”. Това е проект, който се развива под егидата на министерството на образованието и науката на Руската Федерация.

Това е една от първите реализации на дистанционно явяване на изпита, която спестява на учениците време и средства. За провеждането на подобно тестиране в ШУ “Епископ Константин Преславски” е оборудван специален компютърен клас, който е съобразен с техническите изисквания за подобна форма на изпит. Оборудването включва компютри, периферия във вид на камери, микрофони, слушалки и обзорна камера. Тестирането се провежда онлайн в реално време, като задачите се поставят от тестиращите в Москва.

За сертификати кандидастваха и ги получиха и двама студенти от ШУ. Тестирането се провежда два пъти годишно, но при интерес от катедрата по руски език в университета в Шумен могат да организират и допълнителни сесии за различни нива на владеене.

Коментари

  • зимзелен декември 19, 2018 в 10:19 pm

    Всичко хубаво, но да бяхте написали какво долу-горе означава ниво В 1: умения, права след получаването. Който не е вътре в материята, едва ли му изглежда като постижение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *