Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 657

20 години устойчиво развитие

Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу, собственици на “Алкомет” АД

 

“Тук съм всяка година и при всяко идване виждам нещо ново. Ново съоръжение, което белязва развитието на този чудесен комплекс. Когато някой ми каже, че в България не се произвежда нищо, че в България няма инвестиции, едно от местата, където искам да го доведа е тук. Тук. И няма нужда да му обяснявам нещо – само мога да показвам.” Така описа личните си впечатления от развитието и инвестиците в шуменската компания “Алкомет” АД заместник-председателят на Министерския съвет Томислав Дончев.

Томислав Дончев, заместник-председател на Министерски съвет на Република България

 

Вицепремиерът присъства по традиция на официалното тържество по случай Деня на металурга – 5 ноември, което тази година съвпадна с 20-та годишнина от приватизацията на комбината за произвозството на алуминий и мина под мотото “20 години устойчиво развитие”.

“Металургията е един от най-важните дялове на българската икономика. Близо 8-9 процента от БВП е стойността на произведената продукция, експортът е за 8 милиарда лева. Това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична суровина и все повече сложна преработена продукция, с много по-висока добавена стойност, а технологическото оборудване, съоръженията, технологиите стават все по-сложни. Днес с гордост може кажем, че това е дял от българската икономика, индустрия, която не просто оцелява, тя плува свободно на международните пазари и всеки ден сме по-добри от предишния.” – каза още пред собствениците на компанията Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу и техните колеги и гости вицепремиерът Дончев.

Гостите бяха приветствани от господата Индже и Кузуджу, а ретроспекция на създаването и развитието на някогашния Стопански комбинат за обработка на алуминий “Стамен Стаменов” направи директорът на завода Иван Папазов.

През втората половина на ХХ век комбинатът е замислен и създаден да задоволява нуждите на пазара на бившите социалистически страни от алуминиев прокат. Проектирането започва през 1968, а строителството тръгва през 1973 и завършва през 1978.

1977 година, министър-председателят Станко Тодоров на посещение в почти готовия завод в Шумен.

През 1978, 1979 и 1980 година се въвеждат в експлоатация основните цехове – пресов, леярен и валцов, а официалното откриване на СКОА става на 28 ноември 1981 година. По онова време в шуменския комбинат се произвеждат подложки за дискове в електрониката, продукция за хранително-вкусовата промишленост, за военната промишленост, фармацевтиката и тютюневата промишленост.

Фикрет Кузуджу

1990 година идва с разпад на пазарите в бившия СИВ и започват трудностите за завода. Единственият му шанс е приватизацията. Както ще покаже практиката в много случаи в България приватизацията ще се превърни в начин за източване и “обезкостяване” на предприятия. “Алумина”, както се казва заводът по онова време вади късмет. Купуват го през 1999 година хора, които знаят какво искат и как да го реализират. Новите собственици Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу идват в критичен момент – липса на електроенергия, спиране на производството, стачки, затваряне на магистрали, живи вериги, но не се стряскат. На 24 юни 2002 година заводът получава новото си име “Алкомет”, а на 3 септември 2002 се поставя началото на съвременния етап от развитието на фирмата, започнало с модернизация на съществуващото оборудване, увеличеване на производителността и разработването на нови продукти. Идват инвестиции от три нови преси за производството на профили и междинен стан за валцоване на ленти и фолиа, за да се стигне до момента, в който компанията задоволява 20 процента от нуждите на домакинско фолио на пазарите.

Преди две години започва и най-голямата в историята на фирмата инвестиция, свързана с купуването на 2500-тонна СМС преса, която от няколко месеца вече работи и на студено-валцов стан с възможности за валцоване на лента с ширина до 2.2 метра пак на германската компания СМС. Станът още е в режим на въвеждане в експлоатация, но днес гостите на алкомет имаха възможност да видят новото съоръжение. “Новата инвестиция ще позволи да се постигне по-високо качество на продукцията и удвоена производителност – ок. 100 хиляди тона годишно” – обясни Ганка Петрова, заместник-началник на производството във “Валцов цех 1”, която беше гид на част от гостите из завода.

Гости на празника на металурга бяха генералните консули на Турция в Бургас и Пловдив Сенем Гюзел и Хюсеин Ергани, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, председателят на Българска асоциация на металургичната индустрия Антон Петров, кметът на Шумен Любомир Христов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, ректорът на Химико-технологичния металургичен университет проф. Сеня Терзиева, търговският съветник на Австрийското посолство Улрике Щрака и съветникът на българския министър-председател Бойко Борисов Тотю Младенов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *