Ще гласувате ли на евроизборите през май?

or

гласували: 275

Мним полицай

Мним полицай, който извършил поне 6 кражби на пари от апартаменти на възрастни хора в Шумен е бил арестуван в сряда във Варна, съобщи говорителят на ОДМВР Ася Йорданова. Задържаният и мъж с биография – зад гърба си има 14 криминалистични регистрации, вече е осъждан за подобни кражби и измами в Южна България.

Задържаният е Петър С., на 41 години от Провадия и е действал на територията на Шумен най-малко шест пъти между 1 и 4 юни т. г. Точно тогава постъпили жалби от граждани за кражби и измами по домовете им.

 

На различни адреси в града непознат мъж посещавал жилища на предимно възрастни хора и се представял за полицейски служител. Обяснявал, че проверява дали парите им са прибрани на подходящо място като идеята му била да ги защити от евентуални посегателства от крадци. По време на „превантивната си дейност“ мъжът успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. Използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града. Образувани са 4 досъдебни производства и за заведени 2 преписки по заявителски материали.

Доколкото могат възрастните описали извършителя, но във всичките случаи описанията се разминавали. Едни го представили като костюмиран млад мъж, други като мъж с папки, трети като мъж на средна възраст,облечен в спортни дрехи. Във всички описания непознатият бил комуникативен, с вид на загрижен за възрастните хора.

Първоначално криминалистите от Шумен преровили наличния местен контингент, за да видят дали някой спец по квартирните кражби от този род не се е активирал, но търсенето при местните не дало резултат. Петър С. действал изключително внимателно. За престъпната си дейност не използвал автомобили, по чиито номера биха могли да го засекат. От обект на обект вървял пеш, като всеки път се преобличал в различни облекла. Въпреки тези хитрости полицаите успели да установят самоличността му, бил обявен за издирване, а в сряда бил задържан във Варна и докаран принудително в Шумен.

Преди да започне кариерата на Петър С. като „полицай“ , той се е представял като социален работник. Осъждан е. Изтърпял е ефективно наказание „лишаване от свобода“. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *