Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 631

Пиано и цигулка

С изпълнение на лауреатката от 2005 година Алина Комитова започна петият Международен конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров в Шумен. Музикалното състезание е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и ще продължи до 10 май.

 

Официалното откриване на тазгодишната музикална надпревара стана с тържествен концерт в залата на община Шумен. Публиката и участниците бяха поздравени кмета на Шумен Красимир Костов, а за първи път конкурсът беше открит от почетния си патрон при това издание Цецка Цачева. Всички участници в тържествения концерт бяха досегашни лауреати на предишни издания на конкурса. Алина Комитова е с първа награда от 2005 г., цигуларката Лилия Милчева е с трета награда от 2008 г., Елица Мирчева е трета на пиано през същата година, а Зорница Иларионова – първа сред цигулките през 2009 г. В събота започва същинската част на конкурса.

 

Пианистите ще бъдат в залата на общината, а първият тур ще бъде от 9.30 ч до 14 ч и от 16 ч до 19.30 ч в събота и в същото време в неделя. В понеделник пианистите почиват преди втория тур. Конкурсът за цигулари ще тръгне на трети май, вторник в залата на читалище “Добри войников”. Участниците в двете направления са 56 и идват от 17 страни. Проф. Николай Евров е председател на журито в “Пиано”, а проф. Минчо Минчев в “Цигулка”. Заключителните концерти са на 7 май за пианистите и на 10 май за цигуларите, а началният час и на двата е 19.30.

 

Първият конкурс на името на Панчо Владигеров е проведен в Шумен през 1986 година, точно преди четвърт век и е бил за пианисти. След създаването на фондация “Панчо Владигеров” конкурсните програми вече включват две направления – пиано и цигулка. Тласък на идеята състезанието да е за двата инструмента дава участието на цигуларя Минчо Минчев с концерт в Шумен през 1992 година.

 


Коментари

  • Шмоко Оригинал април 30, 2011 в 9:54 am

    Кмета – на всяко гърне – похлупак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *