От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 239

134 години Съединение

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя шуменци отбелязаха днес  Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, което стана възможно на този ден преди 134 години.

На церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ присъстваха кметът на града Любомир Христов, народните представители Димитър Александров, д-р Румен Генов, Иван Иванов, Нигяр Джафер, областният управител проф. Стефан Желев, зам.-кметове, ръководители на институции и държавни структури. В официалния ритуал се включиха и военнослужещи от Шуменския военен гарнизон и Градския духов оркестър „Михаил Биков“.

„Има дати, които остават в историята не само заради важните събития, случили се на тях, но и заради значимите поуки за бъдещите поколения. Датата 6 септември 1885 г. на която се осъществява Съединението на Княжество България и Източна Румелия определено е една от тези дати“, каза  словото си подполковник доц. д-р  инж. Цоньо Цонев, заместник декан на Факултета по артилерия ПВО и КИС  към НВУ „В. Левски“.

„Това събитие дава ценни поуки, че колкото и мощни да са държавите, които определят световния ход на историята, те не могат да сломят обединения от справедлива кауза дух на българския народ. Водени от силното желание за справедливост и защита на земите, нашите деди показват на целия свят, че в защита на националните интереси, българският народ е способен на чудеса. Чудеса от героизъм, невероятен стоицизъм и жертвоготовност в името на родината, които ще останат като светъл пример за бъдещите поколения. Сраженията при Сливница, Гургулят, Видин, Драгоман, Пирот и мн. други са съпроводени с подвизи, достойни за преклонение“, каза в словото си Цонев и подчерта, че днес всички ние, наследници на участниците в тези събития, се прекланяме пред тяхната памет, помним и почитаме стореното от тях…“

Признателните шуменци поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за българското единение.

На 6 септември се навършват и 137 години от създаването на първия полеви лагер на българската армия в село Мараш. Кметът на Шумен Любомир Христов и жители на Мараш и Шумен в 500-годишната дъбова кория поднесоха цветя и венци на паметната плоча, посветена на Съединението. През 1885 година тук е разгърнат първият полеви лагер на новата българска армия. За ученията пристига княз Александър Първи Батенберг. Това са първите военни учения на новата армия. Под вековните дъбове през XIX век многократно се разполага лагерът на Великия везир, при руско-турските войни тук е палатката на Великия княз на Русия, пак тук полякът Михал Чайковски обучава казашкия си корпус. На това място князът приема да оглави съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честит празник!

Коментари

  • Loveca_ септември 6, 2019 в 10:28 am

    ” В официалния ритуал се включиха и военнослужещи от Шуменския военен гарнизон и Градския духов оркестър „Михаил Биков“.” “В ритуала с военни маршове участва и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.” Разбрахми де.
    На войника с часовника, камуфлажната униформа няма да върши никаква работа, ако е на война. Учете ги малко тия хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *