Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 630

1136 прасета във фризерите

1136 прасета, отглеждани в задния двор, в област Шумен, са заклани принудително заради опасността от африканска чума по свинете. Към този момент в района няма огнище на опасната за животните болест, стана  ясно от докладите по време на областната епизоотична комисия днес.

Предстои на стопаните, които доброволно си изклаха прасетата, да им бъдат изплатени компенсации в размер на 300 лв. на животно. Заверените списъци от кметовете и ветеринарните специалисти в 10-те общини трябва да бдат представени утре до обед в областната управа.  Списъците не трябва да се различават от подадените в началото брой животни от всеки стопанин, припомни зам.-областният управител Петко Шаренков.

Според  д-р Нели Маринова от ОБДХ  се провежда ежедневен контрол на всички обработвателни предприятия на месо, както и на тържищата. Никъде не са регистрирани нерегламентирани продажби, коментира д-р Маринова. Тя припомни гражданите все пак да следят маркировките по месото в магазинната мрежа. „Когато върху месото има маркировка „диамант /шестоъгълник с данни на производителя/, това означава, че месото е от райони, където има зараза. Вирусът не е опасен за хората, месото не е опасно за потребителите, но е предназначено само за вътрешния пазар. Месо, маркирано с обичайната елипса, стандартна маркировка на ЕС, може да се предлага и на външния пазар“, припомни д-р Маринова.

За периода от до 8 август ОДБХ са извършили масирани проверки в промишлените свинекомплекси. От 66 прасета е взета органна проба, от руги 171 – кръвна проба, изследвани са и 4 проби от отстреляни диви прасета. Всички те са отрицателни, заяви д-р Наташа Баева от ОДБХ.

Според директора на ОДБХ борбата с АСЧ не е завършила и трябва да се спазват всички мерки за сигурност и да не се неглижира задължителната дезинфекция.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *