Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 134

Шадраван с фонтани

Шадраван с фонтани и водна каскада – водопад заработиха официално в понеделник предиобед в рекоструираната градинка пред Съдебната палата. Цялостната реконструкция и самото водно съоръжение са по проект на арх. Красимир Генов, а средствата за ремонта в размер на 476 хиляди лева бяха отпуснати целево с решение на Министерски съвет през 2018. Изпълнението беше възложено на фирма “Барс” АД, а в първия работен ден от седмицата кметът Любомир Христов лично прие работата на компанията.

Първият шадраван в Шумен се появява още в края на ХIХ век, а през 20-те години на ХХ век с изграждането на Общинския дом, продаден после за съд на Министерството на правосъдието в пространството между Военния клуб и днешната полиция, където имало пазар за дърва за огрев и пиаца за каруци общината оформила градинка по всички правила на паркоустройството. В нея имало и шадраван с истински рибки и той просъществувал до 1960 година, когато вече станал негоден за употреба. Тогава на  негово място се появили първо малък паметник на Васил Коларов, после и гигантски, съборен през 1990, а още по-късно пък на неговото място имаше слънчев часовник, събиращ критиките на гражданите.

През 2018 в общинската администрация решили да върнат шадраван с фонтани на мястото на някогашното съоръжение. “Имахме забележки по време на строителството, спирахме обекта, но в крайна сметка направихме това, което искахме.” – каза пред репортери кметът Любомир Христов. Един от проблемите ще бъде опазване на фонтаните от вандали, още в първия ден граждани започнали да газят в лехите за цветя, а репортер на Шмоко.бг видя как възрастен мъж си изми ръцете на едно от пръскалата. Има монтирани камери за видеонаблюдение, които са свързани с полицията.

Коментари

  • Loveca_ август 15, 2019 в 3:55 pm

    Никога досега не съм виждал такова тревно покритие. Не мога да разбера цитираният репортер какво лошо вижда в миенето на ръце. Да не би някой да ползва водата за пиене след това или да има риби вътре?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *