Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Черни връх с първо място

Продължава ХI конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания “Неоткрити красиви надежди”, който се провежда в Приморско. В него участват над 300 представители на Домове, защитени жилища и дневни центрове от страната. Организатор е шуменското Сдружение“Сияйна зора“.

През втория ден на сцената се представиха потребителите на защитените жилища от страната. В групата за хора с психични проблеми първото място бе присъдено на защитното жилище в с. Черни връх, община Смядово. Потребителите на тази услуга се представиха с фолклорната програма „Село, село, пусто село“ и получиха бурните аплодисменти на публиката. Беше им връчена и награда за декор, и за изявени изпълнителки. На второ място се класира групата от защитеното жилище в Раднево към ДПБ, които представиха театрална миниатюра. Третото място остана за жилището в с. Радовци, община Карлово. Разликата между Черни връх и Раднево беше само две точки и Раднево получи специалната награда за самостоятелна изява пред публика, както и участие догодина на конкурса в Шумен. „Участниците бяха вложили много старание и упорство и се представиха изключително добре. И в трите представяния в основата бе фолклорният мотив, каза Денка Стоянова от Сдружение „Сияйна зора“.

В групата за хора с умствена изостаналост на първо място бе класирано защитено жилище „Оптима“ в . Овощник. Те представиха фолклорна програма с ярко изявена идея, в която представиха елементи от живота си. На второ място се класира защитеното жилище в с. Просторна, Разград, а третото място остана за защитеното жилище в с. Близнаци, община Аврен. Те представиха пантомима. С това получиха наградата за въвеждане на нови насоки в творчеството за хора с увреждания.

„Представителят на журито Христо Ламбрев- музикант и композитор, беше изключително впечатлен от факта, че всички участници си знаят текста наизуст, за разлика от много професионалисти. А народната певица Златка Ставрева отбеляза, че тези хора трябва да имат подобни изяви, за да се социализират и другите хора да знаят, че ги има, а не са изолирани в защитените жилища“, каза Денка Стоянова, главен организатор на конкурса..

В извънконкурсната програма певческа група „Надежда“, с ръководител Руска Богданова, забавлява публиката до късно вечерта.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *