Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 252

Чек и перо

Поетът Петър Чухов получи официално тази вечер присъдената му национална награда за лирика “Иван Пейчев”. Церемонията беше в картинната галерия “Елена Карамихайлова”. Чекът за 1500 евро и плакетът “Ангелско перо”, изработена от Валерий Желязков, бяха връчени на поета от кмета Любомир Христов.

Стихосбирката “АДdicted” на Петър Чухов беше отличена сред 103 изпратени книги от 82-ма автори, участвали в последното издание на конкурса за националната поетическа награда на името на шуменския лирик Иван Пейчев.

Определянето на носителя на наградата беше съпроводено със скандал. Стигна се до сформиране на второ жури и второ заседание, което потвърди избора на Петър Чухов като лауреат. Представителите на Съюза на българските писатели се разсърдиха и не подписаха протокола, а атакуваха с декларации стилистиката на Петър Чухов и конкретни текстове от книгата му “АДdicted”.

Поетът споделя, че се чувства малко неудобно заради скандалите от една страна, но от друга е задължен да я приеме, заради “коравата позиция” на шуменските членове на националното жури, които са показали, че при отсъждането на една литературна награда не бива да се използват нелитературни аргументи. Той смята, че литературните награди и конкурси са нещо важно в литературния живот, но трябва да бъдат опазени от извънлитературни съображения при тяхното присъждане.

“Не смятам, че партриотизмът е основен фактор при писането на поезия. Моите стихове може да не са патриотични, но не са непатриотични. Те не се занимават толкова с исторически личности и факти, а с това, което се случва в съвременното ни общество. Мисля, че тези стихове са твърде болезнени, както и цялата ми книга – тя е твърде лична”, казва Чухов в интервю за Радио Шумен.

“Седмото издание на тази награда ще остане в историята не толкова със спречкването между членовете на журито, а с това, че даде знак, че българската литература е жив организъм и не може да живее в едни творчески измерения, каза председателят на съсловната организация на шуменските писатели Антонин Горчев по време на церемонията по връчването на наградата на името на Иван Пейчев.

Преди връчването на наградата, пред паметника на Иван Пейчев бяха поднесени цветя. “С този паметник Иван Пейчев се завърна в родния си град. В центъра на Шумен има паметник не само на един достоен шуменец, а на българската поезия. И край него ще се прославят поети и ще има цветя, докато има България и има български дух”, каза на стълбите пред библиотеката, където е паметникът, литературният критик Иван Карадочев.

Антонин Горчев

Петър Чухов

Коментари

  • зимзелен март 28, 2018 в 7:28 am

    Кой е избирал залата за събитието? Видимо е, че и тук стилът на поета не е в хармония със стила на картините в помещението. Пожелавам му с придобитата сума да си купи чифт прилични дрехи и от време на време да се опитва да ги носи,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *