Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Финалът – утре

Авторитетното жури се срещна с кмета на Шумен Любомир Христов.

Финалът на на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“, който се провежда в Шумен от 8 до 13 октомври, ще бъде утре от 17 ч. в концертната зала на НЧ“Д. Войников“. В третия – финален тур, ще се представят двама мъже и пет жени. Концертът ще бъде интересен, защото финалистите ще изпълняват цял вокален цикъл и песен от Панчо Владигеров, различна от тази, с която са се представили във втория тур.

Гала концертът, награждаването и изявите на победителите,  ще бъде в събота от 11,30 ч. в същата  зала, уточни изпълнителният директор на Фондация „П. Владигеров“ Дияна Дечева.

Александрина Милчева, председател на журито, получи цветя от градоначалника.

Участниците във всяка категория се оценяват от 5-членно международно жури, в състава на което са включени изявени изпълнители на вокална камерна музика и вокални педагози. Председател на журито е Александрина Милчева – България и членове Джон Грос и Клаудия Виска – Австрия, Нико Исаков  и Павел Герджиков – България.

Авторитетното жури днес има среща с кмета на Шумен Любомир Христов, с когото споделиха благодарностите си за перфектната професионална организация и впечатленията си от конкурса.

По-късно представителното жури даде пресконференция за местните медии. Според Александрина Милчева тази година участниците са по-малко, но много качествени. Тя уточни, че и в Европа в такива конкурси участниците стават все по-малко, тъй като камерното изпълнение е много трудно, изисква се много сериозна подготовка и прекрасна техника. За съжаление повечето певци обръщат внимание на оперното пеене, като считат, че това е по-лесно, има отлив и при инструменталистите, каза Александрина Милчева. Тя коментира още, че това не е лошо, защото така остават най-добрите, тези, които искат да правят качествено камерно пеене.

Според проф. Герджиков конкурсът в Шумен е едно истинско културно събитие, за което благодари на организаторите в лицето на Дияна Дечева и на кмета Любомир Христов. „В Шумен се случва нещо много хубаво, красиво, но забелязах, че никъде в централните медии събитието не бе отразено. Камерната музика е еманация на певческото изкуство, затова цяла България трябва да знае за това истинско културно събитие.“, каза проф. Герджиков.

Клаудия Виска определи конкурса като изключително събитие, в което участват изпълниели с фантастичен глас, прекрасно обучени. Искаше ми се да има повече участници, но качеството тежи повече от количеството, каза Виска.

Дияна Дечева уточни, че тази година е предвидена награда и за камерно дуо, тъй като колкото важен е певецът, толкова важен е и пианистът, поради което в журито е включен и Джон Грос, който е пианист и работи дълги години с камерни изпълнители. Като пианист ти трябва да станеш едно цяло с изпълнителя, да го усетиш, трябва да познаваш текста, за да подпомогнеш изпълнителя, каза Грос и уточни, че пианистът може да направи изпълнението много лесно или много трудно за изпълнителя. Когато има връзка между тях се получава впечатляващо изпълнение, допълни Грос.

Проф. Герджиков подчерта, че живеем в комерсиално време, когато духовното отстъпва крачка назад. Най-важното е, че във вашия град има хора, които с много усилия правят такъв конкурс, в който поставят духовното над комерсиалното. Градът е с история, която заслужава да да продължи традицията на духовен град“, каза Исаков и оцени организацията на конкурса като перфектна. Трябва духовността да върви пред комерсиалността и това зависи изключително и само от нас, завърши Исаков.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *