Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 657

Фабрика на свободата

Групова изложба съвременни творби на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабе, Чехия ще бъде открита на 23 януари от 18 часа в Художествена галерия “Елена Карамихайлова”, съобщи Силвия Дерибеева от Чешкия център в София. Куратор на изложбата е  Андреа Чербаческа, а  графичният дизайн е дело на Марек Булирж.

Кураторската концепция за изложбата „The Freedom Factory” представлява свободно продължение на проектите, занимаващи се с важни юбилейни годишнини, които са основна тема за по-голямата част от чешките образователни и културни институции през 2018 и 2019 година.

Целта на проекта е да представи в град Шумен актуалната художествена творба на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабе заедно с местни художници, както и посредством изкуството да ги вдъхнови по въпроси свързани с развитието, образованието и устойчивостта на социално-културното, природното, а като резултат и в политическото пространство.

Основната и свързващата тема на изложбата е принципът на свободата, който се крепи на моралните ценности на всеки индивид, основаващи се на истината, хуманността, споделената отговорност, толерантността и разбирателството.

Избраните за проекта творци от Усти над Лабе са обединени често от провокативния характер на творбите им, както и от аналитичния подход, документирането и от рефлексивните художествени свидетелства най-вече по отношение на социалните и екологичните явления. При това не само що се отнася до региона на Усти, но и на национално и международно ниво. Всяка художествена творба по свой специфичен начин разкрива и критично коментира механизмите, които се крият зад обикновената, но често опустошителна всекидневна реалност.

Чрез изкуството те търсят отговори на въпросите, които се занимават с културно-историческите корени (тъй като, без знание на собствената история възниква дезориентация в настоящето и несигурно бъдеще), но и какво е въздействието на социалните инициативи върху околната среда. Творбите на представените в изложбата художници имат потенциала да привлекат вниманието и на художествената сцена, и на широката публика в Шумен и да ги провокират към включване в гражданския дебат и започването на открит диалог, който би довел до положителни резултати само при условие, че се спазват принципите за свобода на словото, толерантност към различното мнение и взаимно разбирателство.

Представени артисти: Карим ТаракийАнета Крупкова, художествена група DUNA (Ленка Балоунова, Франтишек Сватош, Ладислав Килар) съвместно с художника Cashanova Bulhar, Художествена група Krůtí směs R.I.P. (Ивана Зохова, Робин Сайдъл, Йозеф Малек), артистът Йозеф Малек  заедно с художничката Ева Пацалова, KOPRIVA, Виктор Петков, Горан Ангелов, Петьо Дамянов и Пламен Соломонски.

Изложбеният проект се организира с любезната подкрепа на следните институции: Чешки център София, Факултет по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над ЛабеГрадска галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен, Посолството на Чешката република в СофияОбщина Шумен, Катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ към Педагогическия факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Славянско дружество „Васил Друмев”, Радио Шумен.

С финансовата подкрепа на Министерството на културата на ЧР и дарение от компанията Pramacom Group, s.r.o

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *