От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 258

Учебно бедствие

Земетресение от 4.6 степен по скалата на Рихтер, съпроводено с възникнал пожар в кухненския бокс вдигна по тревога децата, учителите и лелките в 12 ДГ “Смехорани” в Шумен. Тревогата беше учебна, но действията на педагози, пожарникари и медицински екипи бяха максимално близки до това, което се случва при истински бедствия и аварии.

“Проведохме практическо занятие за действия по време на бедствени ситуации с участието на  полицейски служители от Районното управление в Шумен, пожарникари от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и екипи от Центъра за спешна медицинска помощ в града. Темата е “Действия на учителите, помощния персонал и децата при земетресение и възникнал пожар.” – обясни сценария на учението дирекорът на “Смехорани” Румяна Русева.

В 15-минутен открит урок пред специалисти от Община Шумен и представители на други детски градини децата от 12 ДГ показаха как трябва да се действа при земетресение и пожар. Те вече са били обучавани по темата, а през тази учебна година в градината два пъти са разигравали евакуация на детското заведение. Възпитаниците на “Смехорани” показаха, че могат да различават различни аварийни ситуации и знаят как да реагират при конкретни опасности. Непосредствено в края на занятието беше прекъснато електричеството, а с удряне на капаци от тенджери и механичен звънец беше подаден сигнал за земетресение.

 

 

Тук децата трябваше да демонстрират на практика съветите, които познават на теория – да се крият под трегери, сводове на врати и под маси и да избягват външни стени. Заради занятието обаче масите бяха подредени на външната стена на втория етаж под прозорците. Част от хлапетата се подредиха под трегера на вътрешната стена, но в ситуация на конфликт между две условия – маса и външна стена,  част от децата се напъхаха под масичките – на практика на външната стена, където теоретически са изложени на опасност.

След “края на труса” по сигнал на секретаря на комисията по бедствията в детската градина след като непосредствената опасност отмина децата бяха изведени по най-бързия начин на безопасно разстояние от сградата на двора. Там бяха оформени и медицински пунктове, тъй като се оказа, че две момичета са получили контузии, като едното е със счупен крак. Междувременно в резултат на труса в кухненския бокс се разляла мазнина, която е причинила пожар. В огъня обгаряне и обгазяване получил член на персонала, който беше изнесен от огнеборци на двора и след оказване на първа медицинска помощ беше откаран в болница.

Сега ще се съберем с представителите на общината и ще анализираме какви грешки сме допуснали и къде се налага да коригираме своите действия, обясни след учението Румяна Русева. Екипът на детската градина благодари на всички институции, участвали в учебната тревога, а след това децата имаха възможност да се запознаят отблизо с техниката на пожарната и на “Спешна помощ”.

Коментари

  • Loveca_ април 18, 2019 в 5:39 am

    “Новините без клетка”,а новината за полицая от Шумен дет обра бензиностанция изчезна от архива…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *