Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 281

Унгарски следи

Фотодокументалната изложба „Унгарски следи в Шумен” – идеен проект на шуменската  Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, реализиран в партньорство с Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София, бе представен Будапеща. По този повод през изминалата седмица екип на библиотеката бе на посещение в унгарската столица по покана на Българския културен институт там.

В 17 пана с двуезичен текстов (на български и унгарски) и снимков материал експозицията разказва за знакови събития и личности от унгарската история, свързани с икономическия, обществения и духовния живот на Шумен. Проследена е съдбата на полско-унгарската емиграция начело с Лайош Кошут, която след разгрома на революцията от 1848-1849 г. се установява в земите на поробена България. Проследен е и приносът на тази емиграция за обществения и духовен напредък на възрожденския Шумен. Отделено е внимание и на по-малобройното, но също толкова важно като принос унгарско присъствие през 60-те – 70-те години на XIX в. Акцент в изложбата е и приносът на унгарски учени и изследователи като проф. Геза Фехер, Феликс Каниц и Ищван Ечеди за проучването на българската история, география и етнография.

Изложбата „Унгарски следи в Шумен” ще бъде представена в РБ „Стилиян Чилингиров” в навечерието на национален празник на Унгария – Деня на Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г., честван на 15 март.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *