Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 281

Умно управление

Ако някой ви попита как така една високопланинска община, без развита икономика като община Върбица може да осигурява социални придобивка и да строи пътища и зали, отговорът е много прост. Дава го кметът инж. Мердин Байрям: „Когато поех първия мандат имаше една построена сграда за празници и ритуали на стойност 260 000 лв. Аз изградих вече четири. И стойността им, въпреки почти двойното увеличение на цените, е по 80 000 лв. всяка. Това е, изводите всеки сам да си направи“.

Вече трети мандат инж. Байрям чертае визия за герловската община, която назад в годините определяхме като изостанал район. Днес общината има друг облик и нови решения облекчават живота на хората.

Наред с мащабните строителни работи и ремонти по пътища, улици и площади, саниране на сгради и възстановяване на стари запустели постройки, вниманието е насочено и към социалните услуги. От тази година детските градини в община Върбица стават безплатни. Досега общината плащаше 50% от разходите на семействата, но сега поема цялостното изхранване и отглеждане на всичките 320 деца в 12-те детски градини в общината.

Заради спрения обществен транспорт в общината от страна на обслужващата шуменска фирма, кметът инж. Байрям предлага решение – откриване на транспортна общинска фирма. Ще бъдат закупени 3 микроавтобуса с по 21 места, които ще се движат по трите направления от общинския център  до крайни точки Тушовица, Крайгорци и Методиево. Пътуването по целия маршрут, без значение на броя спирки, ще струва на върбичани само левче. Идеята ми бе превозът да бъде безплатен, но впоследствие решихме, че хората все пак трябва да имат някакъв ангажимент, пък и да не се злоупотребява с безплатните неща, казва инж. Байрям. Предстои обявяване на поръчка за автобусите, лицензирането им за превоз на пътници.

Мащабна капиталова програма предвижда кметът и през тази година. Работа има още около гурме-ресторанта, по физкултурния салон на СУ „П. Хилендарски“ във Върбица, продължава строителството на сградата на болницата, която Байрям смята да превърне в модерно здравно заведение.

„В процес на придобиване сме  на ученическите лагери от държавата, където смятаме да развием санаториалното лечение. Те се намират до съществуващия спортен комплекс. Там ще се открият нов леглова база, която с топла връзка ще се свързва със спортния комплекс. Целим да привличаме национални отбори и да им осигурим място за тренировки и отдих“, казва инж. Байрям. Легловата база ще бъде допълнена и с надграждането на трети етаж на хотел „Еделвайс“, който със своите 270 места в ресторанта, дава възможност за приемане на големи групи и отбори, смята инж. Байрям и показва генерален проект за курортния комплекс. Работим, но се съобразяване със средствата, които никога не достигат, но малко по малко, реализираме идеите си, коментира кметът.

И тази година ще продължи асфалтирането на улици във всички села на общината,, саниране на училището в с. Бяла река със средства по „Красива България“, на детската градина в Чернооково по програма МИГ, ремонт на площади в Иваново, в Чернооково ще се изгражда ново кметство и здравен пункт, читалище.“ Ще строим сграда и на пожарната във Върбица, понеже сегашната остана в частен имот, макар че това е задължение на държавата. Държавата си измива ръцете и прехвърля неприсъщи отговорности на общинските бюджети, но ние сме принудени, за да не ни закрият пожарната станция, ще изградим за собствена сметка помещения за нея, коментира инж. Байрям.

Идеята, която го амбицира най-много е затвореният Върбишки проход.“ Продължавам да работя по тази идея за отваряне на прохода. Странното е, че Върбишкият проход се води първокласен, за разлика от Ришки проход, който е второкласен,  а не се отделят средства за него. Ако бъде отворен, това ще даде тласък не само на община Върбица, а и на много други общини в региона, понеже това е най-прекият път до южна България“, смята Байрям, който продължава да чертае визията на община Върбица.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *