Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 281

Турският консул в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов прие днес новия генерален консул на Република Турция г-жа Сенем Гюзел. Визитата е опознавателна. Двамата обсъдиха и възможностите за сътрудничество.

Сенем Гюзел е работила в Куба, Париж и Варшава. Непосредствено преди да пристигне в Бургас е била началник на отдела за Източна Африка в Министерството на външните работи на Турция. Като генерален консул на Република Турция в Бургас изпълнява своите задължения от четири месеца.

Гостенката отбеляза, че България и Шумен, където се намират едни от най-големите турски инвестиции, са важни за нашите съседи. По думите й, акцентът в двустранните отношения е не само в областта на икономиката, но и в туризма и културата. Тя посочи, че България е на трето място след Германия и Русия по брой посещения от страна на турските граждани.

Това е второто посещение в Шумен на новия генерален консул след участието й в празника за Деня на металурга, организиран от Алкомет АД.

Кметът запозна г-жа Гюзел с историята и икономическото развитие на града. Любомир Христов също изрази готовност за развитие на двустранните връзки в областта на културата и туризма и представи най-големите исторически и природни забележителности в района, които могат да бъдат посещавани. „Убеден съм, че добросъседските отношения са важно условие, за да живеят хората добре, спокойно и страните да се развиват успешно“, каза кметът по време на разговора с генералния консул на Турция.

Любомир Христов и Сенем Гюзел изразиха желание да работят за развитие на добрите отношения между двете страни.

Дипломатът се срещна и с областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. „Като Генерално консулство сме готови да оказваме съдействие, за да може да се увеличават инвеститорите в региона“, заяви г-жа Гюзел. Тя подчерта непрекъснатото развитие на отношенията между България и Турция и изрази готовност да подкрепя и да работи за укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията във всички сфери.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *