Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Турнир с юбилей

Освен представител на домакините, община Шумен, заместник-кметът д-р Светлана Маркова се оказа и майка на Петър Иванов – един от победителите в минали издания на турнира.

187 състезатели от Армения, България, Молдова, Полша, Сърбия, Русия и Швейцария пристигат в Шумен за X юбилейно издание на Международния есенен турнир по информатика (IATI) от 21 до 25 ноември, съобщи в пресклуба на БТА председателят на организационния комитет на състезанието Бисерка Йовчева. Йовчева застана пред камерите заедно със заместник-кмета на Община Шумен д-р Светлана Маркова и председателя на Общото събрание на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” доц. Юрий Проданов. Общината е домакин на турнира, кметът Любомир Христов негов патрон, а Шуменският университет е организатор на юбилейното издание заедно с Школа “А&Б”.

Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет

Състезанието тръгна през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и председателя на Националната комисия по информатика към МОН Емил Келеведжиев. Първото издание буквално попълваше дупка като бекъп вариант, след като заради кризата в Гърция не можа да се състои балканската олимпиада там, но турнирът в Шумен набра скорост през годините и се превърна в най-голямото състезание по информатика в света след международната олимпиада по броя на участниците. Сред шуменците печелили злато в него са информатиците Ростислав Руменов, Румен Христов и Петър Иванов.

Турнирът в Шумен е и единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

Партньори на IATI са Министерство на Образованието и Науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и Мусала-Софт. Медийни партньори са “Шуменска заря”, MediaBricks.bg, Телевизия Шумен, Шмоко.bg, Radian.bg и Шумен Отблизo.

Бюджетът на турнира през тази година ще надхвърли миналогодишните 25 хиляди лева, прогнозира Бисерка Йовчева. За първи път 7 хиляди лева са предвидени за проявата в общинския бюджет за 2018, а информационният десант в Шумен нямаше да е възможен без спомоществователи.

Златни спонсори на есенния турнир тази година са “Алкомет” АД, сребърни – Софтуни, бронзови – Ротари клуб Шумен. Сред спонсорите на ИТ надпреварата са още и Лавена АД, BulMag, Телепол, и ПСИТ-35.

В последния ден на турнира ще се състои и национално състезание, на което се очакват още ок. 250 състезатели от България допълнително, а общия брой на състезатели, треньори, жури и експерти ще достигне 600 души.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *