Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Три номинации за култура

Само три номинации утвърди на свое заседание днес журито за връчване Наградата на Шумен в областта на изкуството и културата.

Сред утвърдените в раздел „Фотография, кино и видео“ е фотографът Ивайло Сакелариев. През миналата година той бе удостоен със званието “Artiste FIAP”. FIAP е международна организация за фотоизкуство с над 85 членове – фотографски съюзи от цял свят. Организацията е основана през 1950 г. в Берн (Швейцария) и е под егидата на ЮНЕСКО. Официалното връчване титлата на Асоциацията бе на 10 януари. Тогава бе открита и изложбата от 8-то издание на международния конкурс Фотоваканция, а Сакелариев бе председател на журито.

Ивайло Сакелариев

В раздела „Изобразително изкуство“ утвърдената номинация е на художника Румен Михайлов, почетен гражданин на Шумен. Той получава наградата за скулптурата си  „Паметник на приятелството“. Монументът, който се намира на бул.“Славенски“ в града, в близост до бюста на ген. Валериан Мадатов, е израз на огромната благодарност на шуменските арменци към страната и народа ни за това, че в началото на миналия век в региона са били приети хиляди бежанци от Османска Турция. Паметникът е с височина 3 метра и е излят от 600 кг бронз, представлява подвижен параклис, спрял на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е евангелието на български и арменски език, голям кръст в средата, а най-горе е птицата феникс – символ на възраждането на духа.

Румен Михайлов                                                                                                                  снимка Ивайло Сакелариев

В раздел Дейци на културата и дарители за наградата на Шумен е утвърден доц. Юрий Дачев. Шуменецът е автор на пиеси, адаптации и киносценарии за документални и игрални филми. Най-известните му театрални заглавия са ” Алангле”, “Пансион за кучета”, “Вчерашни целувки”, “Салон за плач”, “Почтени убийства”, “Предпоследно раздаване” /”Дама пика”/ и други. Сред филмите, в които е участвал като сценарист са “Пансион за кучета”, “Светът е голям и спасение дене отвсякъде”, “Пътуване към Йерусалим”, “Приключенията на един Арлекин””, “Балканска рапсодия” , “Бартер” и други. Сред десетте му книги най-популярни са биографията на Стоянка Мутафова “Когато се подстригват мравките” и на Григор Вачков – “Пратеник на мъжки времена”. Преподадава в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, драматург е на Малък градски театър /зад канала/. От 11 години води седмичното предаване за на БНТ2 и БНТ свят “Рецепта за култура”.

доц. Юрий Дачев

И трите номинации получиха по 10 гласа от общо присъстващите 10 членове на журито, което се състои от 15 души.

Номинациите бяха утвърдени чрез тайно гласуване.

Останалите номинации, които не получиха нужните 8 гласа от общия състав на журито са Станчо Пенчев за книгата му „Операция Марсов венец“ – той получи 7 гласа. В раздел „Музика“ номинираният Николай Тодоров, ръководител на вокална формация получи 3 гласа, Наташа Христова – ръководител на хор „Планинско ехо“ получи 2 гласа, а за хор „Бодра песен“ гласуваха 7 членове на журито и 1 глас не му достигна за наградата.

В раздел „Архитектура“ номинираните арх. Бойка Ангелова и арх. Валерий Колев получиха съответно по 2 и 4 гласа. Номинацията на арх. Огнян Гърбев не бе гледана, тъй като е била подадена след определния срок.

В раздел „Изобразително изкуство“ за номинацията за колективна награда за изложбата „Структура и цвят“ на Александър Величков и Свилен Земеделски гласуваха 7 членове на журито и само един глас не им достигна,  за да бъдат одобрени.

В приложните изкуства Ангел Минчев, ръководител на школата по дърворезба при ЦПЛР-ОДК получи 5 гласа.

В раздел „Дейци на културата и дарители Регионалният исторически музей също получи 5 гласа, които не му достигнаха за утвърждаване на номинацията.

В разделите журналистика, театър и танц нямаше номинации.

Според председателя на журито Венцислав Венков е редно да се замислим дали всички номинации представляват връх на културата в Шумен или има други съображения при номинирането и подчерта, че статутът за връчване на наградата трябва да се прецизира.

Освен диплом и плакет индивидуалните носители получават по 600 лв.  към наградата, а колективните – по 800 лв.

Утвърдените от журито три номинации ще бъдат гласувани от комисията по култура, след което ще бъдат одобрени от Общинския съвет.

Коментари

  • зимзелен април 5, 2018 в 4:15 pm

    Крайно време беше наградите да са малко, но на точните хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *