Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 285

“Сурва” не за всички

Деца от Шумен пресъздават обичая Банго Васил.

Ромски сурвакници ще налагат кметската гърбина на 14 януари по повод Василица – началото на ромската нова година. Дряновица с наричания по традициите на ромския и на българския фолклор ще играе и по гърба на областния управител, премиера, министрите и висшите държавни чиновници. Въпреки предварителните уговорки детски глъч няма да има в Министерството на отбраната. Заради дискриминационното и националистическо изявление, че “циганите в България са станали много нагли” сурвакарчетата ще бойкотират вицепремиера и минстър на отбраната Красимир Каракачанов.

Кметът на Община Шумен – г-н Любомир Христов и проф. Стефан Желев, Областен управител на Шумен, ще посрещнат на 14-ти януари група сурвакарчета по случай Василица – началото на ромската Нова година. Инициативата е организирана от Център Амалипе и дава възможност на сурвакари от училища от цялата страна да пожелаят здраве и берекет с традициите на ромския и българския фолклор. Училищата, участващи в инициативата, са част от мрежата на Програма „Всеки ученик ще бъде отличник“, която включва 270 училища от цялата страна. Основната кауза на мрежата е да превърне училището в място, където всяко дете може да намери себе си, място, където всяко дете да повярва, че може да бъде отличник, място, където да получи шанс да мечтае и да се развива – заедно с всяко друго!

В таз годишното честване в града учениците от СУ „Трайко Симеонов“ ще бъдат посрещнати от Кмета в Община Шумен от 10 часа, а проф. Желев ще бъде насурвакан от 11 часа.

До столичното сурвакане се включват 3 шуменски училища. Ученици от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Каспичан и СУ „Цанко Церковски“, с. Никола Козлево ще представят танц и наричания в Световна банка, а след това – от 11.00 часа ще споделят своите разбирания за толерантност с представителите на Комисията за защита от дискриминация. А Министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев и главният здравен инспектор г-н Ангел Кунчев ще посрещнат ученици от ОУ “Еньо Марковски”.

В специално писмо председателят на “Амалипе” е информирал Каракачанов защо няма да го посетят. Ето и пълният текст на обръщението:

До:

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА

 

ОТНОСНО:

ТРАДИЦИОННО ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА ВАСИЛИЦА, РОМСКАТА НОВА ГОДИНА – 14 ЯНУАРИ 2019 Г.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н КАРАКАЧАНОВ,

Благодарим за готовността да  спазите утвърдената от пет години традиция Министърът на отбраната и цялото ръководство на МО тържествено да приеме ромски и български  ученици от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник” по повод празника Василица!

За съжаление, чрез своето изказване във Войводиново, особено в частта му „Циганите в България станаха изключително нагли…” Вие правите посещенето на ученици невъзможно, тъй като:

  1. Един от важните принципи, които всеки ученик научава е, че моралните категории се отнасят до отделната личност и в никакъв случай не бива да бъдат приписвани на цяла група. Ключова ценност, която учителите възпитават е уважението към уникалността на всяка личност. Друг важен принцип, който учениците научават е, че в демократичните общества няма колективна вина или отговорност, които да се отнасят до цяла етническа общност.

Говорейки, че всички роми са станали  „изключително нагли”, Вие влизате в остро противоречие с посочените принципи и ценности;

  1. Учителите от различни дисциплини възпитават у своите ученици любов към словото и отоворност към всяка изказана дума и твърдение, защото всеки носи морална отговорност за думите си, дори намерението, стоящо зад тях, да е било различно. Надяваме се, че във Войводиново Вие не сте имали в предвид всички роми, но думите Ви определено оставяттакива внушения;
  2. Важно предизвикателство за всеки учител, особено за работещия в мултикултурна среда,е да направи така,  че всички деца да се чувстват обичани и уважавани, никой да не бъде обиждан, особено заради етническия си произход. Със сигурност част от децата, които бихме довели в Министерство на отбраната, са се почувствали засегнати от изказването Ви и не искаме да ги поставяме в конфузна ситуация;
  3. Освен всичко друго, изказването „Циганите в България станаха изключително нагли…” е категорично невярно! Работим с хиляди ромски ученици и техните родители. Те не са „нагли”, нито„изключително нагли”. Ако някои от тях проявяват това качество, то същото се отнася  и  за част от другите етноси.

Поради описаните по-горе причини, отказваме посещението на ученици от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ на 14 януари в Министерство на отбраната. Съжаляваме, че точно на празника Василица, когато се градят мостове между старото и новото, се налага да прекъснем мост, граден вече 5 години. Запазваме уважението си към Министерство на отбраната и институцията „Българска армия“, в редовете на която винаги е имало хиляди роми.

С пожелание за една по-човешка и толерантна година, година на разбирателство!

С уважение

Деян Колев,

Председател на ЦМЕДТ “Амалипе”

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *