Ще подкрепите ли политически проект на Слави Трифонов?
Да

or

Не
гласували: 384

Сурвакари за Василица

Навръх ромската Нова година, деца от СУ „Трайко Симеонов“ дойдоха днес при кмета на Шумен Любомир Христов, за да му пожелаят успешно управление и пълна хазна. Малчуганите от първи до трети клас, от ромския, турския и българския етноси, облечени в съответните носии, представиха пред кметския екип ромската Василица, обичая Коледуване, разказаха легендата за куция Банго Васил, изиграха типичен  ромски танц, изпъстрен с цвят, емоции и и огън.

Децата подариха на кмета златна писалка с пожелание да подписва „златни“ договори и пожелаха успех на екипа му. Градоначалникът подари на всяко дете торбичка с лакомства. „Да сте много много здрави и вие, и родители те ви, да ходите на училище редовно и да си учите уроците, и всички да завършат средно образование, а който иска да продължи“, пожела градоначалникът на децата, които хорово обещаха да слушат и да си учат уроците. Празненството завърши с кръшно българско хоро.

„Идеята за организиране честването на ромската Нова година е под егидата на „Амалипе“ – национална организация за етнически диалог и толератност. СУ „Тр. Симеонов“, заедно с още 4 училища  – Трето и Шесто основни училища от Шумен, и училищата в Нови пазар, Каспичан и Никола Козлево работим с тази организация. Основната идея е създаването на междуетнически връзки и толератнни отношения. Това представяне е дело на Амалипе, с наша подкрепа и ученици“, каза директорът на  „Тр. Симеонов“ Галина Сакарова.

По-късно децата гостуваха в Областна администрация. И там те пресъздадоха обичая Василица с характерните наричания, песни и танци.  От заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели малките сурвакари получиха по традиция торбички с лакомства.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *