Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 657

Смяна на модела

БСП поема курс към общо обединение за смяна на модела на феодалното управление. Това заяви на пресконференция днес в Шумен председателят на червената партия Корнелия Нинова. БСП е отворена за разговори с всякакви леви партии, граждански сдружения и организации за обединение около обща платформа и общи виждания, с която да се противопоставят на това управление.Време е да се обединим принципно, по политики, каза Нинова.  Заедно с нея в Шумен  бяха народният представител Иван Иванов и членът на ИБ на БСП Крум Зарков.

Според Нинова държавата и в частност Шумен се управляват лошо, а разликата от 188 гласа на отминалите евроизбори за Шумен дава основание на социалистите да направят пробив и да сменят управлението на ГЕРБ. Към лошото управление Нинова добави и скъпата вода, за чийто проблем няма решение, лошата инфраструктура. Тя изрази тревога за състоянието на здравеопазването и в частност за шуменската болница, където липсват лекари, не достигат средства. „МБАЛ Шумен на практика е пред фалит, поради което за БСП здравеопазването – общинско и областно става централен въпрос. Държавата трябва да поеме грижата за здравеопазването по места“, смята червеният лидер. Нинова изрази своята тревога и относно новопостроената зала „Арена Шумен“, в която за 6 месеца са проведени едва 7 мероприятия. Според нея това скъпо съоръжение би могло да се използва много по-добре.

Нинова заяви, че БСП ще настоява за водене на политически разговори за местната власт, която покрай жълтите новини е тотално загърбена от държавата. Внасяме промени в Закона за местната власт и местното самоуправление, защото години наред държавата прехвърля правомощия на общините, без те да са финансово обезпечени- това трябва да се промени, каза Нинова. Втората промяна, която БСП предлага е свързана с регламентирането на възможности малките общини да могат да се обединяват и да кандидатстват по различни евро проекти, за които самостоятелно сега нямат възможност и право да участват.

Нинова отказа да назове имена за кандидат-кметове за Шумен, тъй като все още партийните конференции не са приключили, но  уточни, че има номинации както за партийни кандидати, така и за хора с широка гражданска подкрепа. Ние няма да налагаме кандидати, това ще бъдат предложения на конференциите, уточни Нинова.

Според общинския председател на БСП Шумен Веселин Пенчев лошото управление на общината води до сериозни загуби за населението. Съвсем скоро общината загуби 12 млн. лв. за електроавтобуси, защото няма изградено общинско предприятие за транспорт, Шумен загуби заради безхаберието на управляващите, каза Пенчев. И не отговори дали самият той ще се кандидатира в кметското състезание. Само уточни, че конференцията в Шумен е в началото на септември, когато ще стане известен кандидатът на БСП. Нинова допълни, че в шуменската организация няма разцепление, но има противоречия, които датират от гоини Заедно трябва да тушираме напрежението и да се явим на местните избори единни, каза Нинова.

Според Иван Иванов сегашното управление на града продължава за консумира от оставеното от предишния екип наследство по отношение на проектите, но те не се реализират в полза на обществото, а в лична полза и приведе примерс некачествения ремонт на СУ „П. Волов“, показан в репортаж на БТВ. На това трябва да се сложи край, каза Иван Иванов и уточни, че БСП е отворена към всики партии и сдружения, които искат нещата да се променят в полза на шуменци.

Нинова коментира и отказа на ГЕРБ от машинно гласуване. Според нея се връщаме назад, макар че гражданското общество го иска, а а Аргументите на управляващите за скъпоструващите машини не са основателни, каза Нинова. Това според нея се прави, за да се манипулира вотът. Машините са гаранция за честност и почтеност, коментира лидерът на социалистите.

Преди пресконференцията Нинова има среща с актива на шуменската организация, на която са били обсъдени текущи въпроси за коалиционни партньорства и кандидати. Според Нинова БСП в Шумен има шанс да промени статуквото.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *