Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Смога ще го духа

Смога ще го духа вятър. Това ще стане след 21 часа, някъде в сряда преди обяд, когато над Шумен се очаква да се появи течение от Североизток, което да отнесе мръсните слоеве на шуменската “атмосфера”. Такава е прогнозата на мобилното приложение Air Matters , което следи за нивата на замърсяване на въздуха с фини прахови частици и общ прах по целия свят.

Към 12 часа във вторник сензорите на Air Matters фиксираха рекордна стойност, като приложението определи за Шумен индекс за обща замърсеност на въздуха 203, което се чете “силно нездравословно”, “не се препоръчват разходки на открито”, “препоръчва се използването на маски”. За сравнение индексът за Ню Йорк е 25, за Париж 36, за Пекин 51, а за Токио 37.

За фините прахови частици P10 в 12:00 измерената концентрация е била 199 милиграма в кубически метър при норма 50 милиграма, а при още по-фините PM2.5 са отчетени 153 мг при норма 30.

“Държавната” станция, монтирана в двора на СУ “Йоан Екзарх Български” в район с относителна чистота на въздуха показваше във вторник по обяд 152.2 мг. Не разполагаме данни с методиката, по която се отчитат показанията и дали тя коригира крайния резултат с реални и прогнозни нива в районите южно от ул. “Съединение”, в западната част на града, Еверест и МБАЛ.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *