Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 252

Синя зона

Снимка от групата Виждам те КАТ – Шумен

Паркирането от двете страни на бул. “Славянски” в участъка между Руския и Кристал, в района на пл. “Оборище” и пред Военния факултет става платено от 23 април. Това съобщи управителят на “Общински жилища и имоти” Юлиан Вълчев. От тази дата започва въвеждането на синя зона за краткотрайно паркиране на територията на Шумен, като престоят за леки автомобили ще бъде лев на час, засега без лимит за часове паркиране.

 

“Вече има поставени пътни знаци, които указват, че участъкът от пл. “Кристал” до пл. “България” е зона за платено паркиране. В пресечките към комплекс “Херсон” са поставени знаци, забраняващи влизането, която не важи за живущите в блоковете от южната страна на бул. “Славянски”” – коментира Владимир Събев, ст. експерт „Транспорт, логистика и знаково стопанство“. Събев се обърна с молба към живеещите в блоковете от южната страна на булеварда да въведат сами организация в “задния си двор”, тъй като имало автомобили, които видимо не са в движение.

Зоните за платено паркиране се увеличават с двете платна на “Славянски” между Руския и Кристал (на скицата), пл. “Оборище” и местата пред Военния факултет

 

“Във всички случаи отначало при въвеждане на синята зона ще има трудности за живеещи в близост и по самата синя зона. Затова ще изпълним поетапно решението на Общинския съвет за изграждане на синята зона. Часовата зона, в която трябва да действа синята зона по решението на ОС е от 8 до 19 часа, а в събота от 8 до 14, в неделя и в събота следобед синята зона няма да функционира. На първия етап, който ще стартира с новите паркоместа от пл. “Кристал” до пл. “България”, пред военното училище и на пл. “Оборище” ще започнем първо в по-тесен часови диапазон – от 8.30 до 18.30 от понеделник до петък.” – обясни Юлиан Вълчев.

 

Гратисният период ще даде възможност на жителите от съседните на синята зона имоти да решат въпроса с паркирането през деня. Един от вариантите е да си купят карти за паркиране, които струват 200 лева на година за един паркинг и 400 лева годишно за всички паркинги в града.

 

До средата на май трябва да бъдат доставени пет паркомата “Presto Europe” на швейцарската фирма IEM.

 

От фирмата доставчик уверяват, че ползването на автомата за таксуване е лесно и интуитивно.

От 23 април таксуването ще се осъществява с касови апарати от инкасатори на ОЖИ, а докъм средата на май трябва да бъдат доставени и паркинг автомати, които дават възможност за плащане с монети, жетони или кредитна карта. Общината обяви обществена поръчка за техническата реализация по въвеждането на синята зона с доставката на необходимото оборудване и софтуер, на 5 паркомата и 5 персонални устройства за проверка, както и интегрирането на системата с мобилните оператори. Яви се само една фирма “2 плюс България”, която в частност е реализирала подобна поръчка в Бургас и Созопол и тя ще достави пет паркомата “Presto Europe” на швейцарската фирма IEM.

 

До три месеца ще бъде въведена и система за самотаксуване с SMS, но тука има един тънък момент – избралите да платят с телефона си ще пълнят гушките на мобилните оператори – от 11.5 до 16 на сто от приходите от плащания с SMS ще отиват за операторите.

 

 

Засега шуменските шофьори не са заплашени от паяк, но пък от месец отново са в употреба скобите. Лошата вест е, че освобождаването от тях струва 15 лева. Добрата новина е, че не ги слагат на всеки, а само на този, който откаже или “забрави” да плати. Няма да има скоби за просрочване на времето за паркиране, увери Юлиан Вълчев. Ако някой е платил за час, след изтичане на времето върху автомобила му ще се постави жълт стикер, уведомяващ, че има доплащане. Ако в рамките на работното време на инкасаторите неплатилият не се яви, получава червен стикер, който води след себе си скобите. Същата е процедурата и за този, който откаже да доплати престоя си.

 

С въвеждането на синя зона за краткотрайно паркиране общия брой на местата за платено паркиране в Шумен стават 516. Новите места са ок. 160-170, според решението на ОбС 13 места в района от ул. “Адам Мицкевич” до пл. “България” са предоставени за служебен паркинг за автомобили на служители на МВР, 11 са за хора с трайни увреждания, 5 за таксиметрови автомобили. По две или едно места за инвалиди има и на останалите платени паркинги.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *