От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 239

Секирата на управителя

„Управителят на ВиК Шумен, а не Асоциацията по ВиК, може да предлага  намаляването на цената на водата. Той притежава оперативна самостоятелност по отношение взимането на подобни решения, които следва да аргументира от икономическа и управленска гледна точка. Това съобщават на интернет страницата си МРРБ по повод проведеното извънредно събрание на водната асоциация в Шумен, с което се поиска намаляване на цената на водата.

Предложението за намаляване на цената до миналогодишните й стойности бе изпратено до МРРБ. То бе подкрепено от присъстващите кметове на общини от областта и от решения на Общинските им съвети, но областният управител по разпореждане на министерството не подкрепи предложението, въпреки личното си несъгласие.

От МРРБ коментират, че „Според чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги обаче ВиК асоциациите нямат право да инициират процедура за преразглеждане на цените от КЕВР. Затова областният управител на Шумен в качеството му на председател на АВиК-Шумен не е подкрепил предложението за промяна на цената на услугата.“

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепя и застава зад всички обосновани и правомерни искания на гражданите и местните органи. Те обаче следва да се реализират в рамките на закона и от лицата, които могат да носят отговорност за тяхното прилагане, се казва още в информацията на МРРБ.

По време на извънредното събрание на водната асоциация присъства и управителят в оставка на ВиК Шумен инж. Красимир Марков. И тогава, както и на предходното заседание, той не пое ангажимент, какъвто министерството му разрешава. Още в края на миналата година, областният управител Стефан Желев заяви, че право на управителя е да приеме или да не приеме новата цена на водата, тъй като определената от КЕВР 3,40 лв. за кубик е пределна цена. Управителят не може да я надскача, но може да запази старата, ако прецени. Въпреки това на 4 януари сутринта управителят издаде заповед за новата цена, два часа по-рано от свиканото заседание на водната асоциация. Така той предреши въпроса, без да се възползва от правото си да запази старата цена в отговор на протестите на шуменци и лошото качество на т.нар. питейна вода.

Казусът очевидно ще остане, а шуменци ще продължат да пият поливна вода с лошо качество и най-висока цена в страната.

Днес МРРБ трябва да обяви кои са допуснатите кандидати за конкурса за управител на ВиК Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *